Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува заповедта за арест, поискана от прокурора на Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски лидери, като заяви, че не е възможно Израел и "Хамас" да бъдат поставени на равна нога. Искането на прокурора Карим Хан е "възмутително", каза Байдън в изявление.

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и "Хамас", никаква", подчерта Байдън, "Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност."

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън определи съобщението на прокурора на МНС като "срамно" и добави, че то може да възпрепятства преговорите за прекратяване на огъня в Газа.

"Ние отхвърляме равнопоставеността, установена от прокурора между Израел и "Хамас". Това е позорно", подчерта Блинкън в изявлението си, "Хамас" е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци."

Освен това Международният наказателен съд "няма юрисдикция" над Израел, подчерта държавният секретар на САЩ. Самият Бенямин Нетаняху заяви в понеделник, че "отхвърля с отвращение" заповедите за арест, поискани от прокурор на Международния наказателен съд (МНС), насочени срещу самия него и представители на палестинското движение "Хамас".

"Като премиер на Израел отхвърлям с отвращение сравнението на прокурора от Хага между Израел, който е демократична държава, и масовите убийци от "Хамас"", се подчертава в изявлението на Нетаняху.