Известната колумбийска модна дизайнерка Нанси Гонсалес беше осъдена в Маями на 18 месеца затвор за внос в САЩ на кожени изделия, изработени от кожи на застрашени видове като питони и каймани.

"Взех лоши решения под натиск", каза Гонсалес пред съда с насълзени очи. Дизайнерката, която е на 71 години, вече е излежала по-голямата част от присъдата си, след като е прекарала 14 месеца в ареста.

Нанси Гонсалес беше екстрадирана в САЩ през август 2023 г. Дизайнерката на клъчове, чанти и портфейли, чиито луксозни продукти бяха продавани в бутици в Париж, Ню Йорк, Москва, Милано, Сеул, Торонто и Тайван, беше арестувана през юли 2022 г. в колумбийския град Кали при обиск в дома й.

Чантите на Нанси Гонсалес, предлагани в универсални магазини като "Хародс" в Лондон и "Бергдорф Гудман" в Ню Йорк, се продаваха на цени до 4200 долара. Според няколко сайта, специализирани в модата, аксесоари на марката са носили звезди като Салма Хайек, Бритни Спиърс и Виктория Бекъм. Според американското правосъдие Нанси Гонсалес е платила самолетни билети на няколко души до Ню Йорк, Маями и Ню Джърси, за да могат те да пренесат продуктите в САЩ в личния си багаж.

Колумбийските прокурори от своя страна посочват, че в периода между февруари 2016 г. и април 2019 г. дизайнерката е организирала изпращането в САЩ на най-малко 200 артикула, изработени от кожи на питон и кайман, придобити законно в Колумбия. След това аксесоарите са се озовали в галерията на Гонсалес в Ню Йорк.

За подобен вид внос обаче е необходимо  разрешение от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), което гарантира, че  търговията не застрашава оцеляването им.