Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, без да я забележат. Докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им налагаме остарели стереотипи на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„В главата ми са нонстоп рокли. Искам например да облека Адел, мечтая да направя рокля за нея и си я представям, докато режа храсти в парка - споделя Антон. - Както станах най-добрият градинар в Лондон, така ще стана и най-добрият дизайнер. Стъпка по стъпка.

Да, знам, доста смело е да бъдеш най-добрият дизайнер в една от световните модни столици. Не се замислям и върху това, че е смело да се състезаваш с англичаните, с техните вековни традиции в градинарството. Но

по-добре е да мечтаем смело, отколкото да си вървим с комплексите“

коментира българинът.

Антон Петров Атанасов е пример за парадокси и дързост. Рокли на модния му бранд A.P.A. London са търсени в най-престижните бутици на Лондон. Той е и head gardener („главен градинар“) в огромния Trent Park - 430 акра, под егидата на Royal Family (кралското семейство).

Българинът е мениджър на сезона, търсен е от всички компании, които се занимават с поддръжка на паркове и градини в тази страна с вековни традиции, в която дори кралят Чарлз III е с любимо хоби градинарство... Антон е лоялен, дисциплиниран и точен като истински англичанин - в една фирма работи 10 години, въпреки по-добрите оферти.

„Да, случвало ми се е да прочета в погледите на градинарите, които обучавам: „Точно ти ли, българино, ще ми кажеш как да го направя?“ - смее се Антон. - Не обръщам внимание, не коментирам, не се разправям.“

Роден е във Видин, там е отраснал, в „едно прекрасно семейство, с което и до днес са много близки, свързани, подкрепящи се“. Често ходи при тях в Германия, където живеят сега.

Рисува от малък, и то основно рокли, рокли... Купища скици, с които и днес е пълен един шкаф в дома му. Цялото си детство, 11 години, от I клас, докато завършва, прекарва в залата по спортни танци. Има куп грамоти и медали. „Роклите на момичетата в танците са много изящни, последните години дори аз започнах да им ги правя - спомня си Антон. - Тогава още по-силно поисках да стана моден дизайнер.“

Той завършва „Конструиране и моделиране на облекло“ с френски език в професионалната гимназия във Видин. Случва точно експеримента с интензивни паралелки през 2000-та - 2004-а, когато специалността се учи 7 години - от VII до XIII клас. „Не, няма грешка - до XIII клас“, казва той. Започва да подписва скиците си с инициалите на името си, което по-късно става име и на модния му бранд - A.P.A. London.

Спомня си, че през 2004 г., на национален конкурс за млади стилисти в Несебър, сред 4000 кандидата отличават 10 човека. И докато другите 9 наградени правят магистратури в университети, Антон е единственият ученик, отличен с приз за идеен проект.

След завършването заминава на работа в Италия, за да подпомогне финансово семейството си, което минава през труден период. В градчето Бергамо в продължение на 4 месеца Антон полива цветята на хората. „Ето откъде тръгна моето градинарство“, смее се той. Връща се в България и участва в предаването „Пълна промяна“. После за 4 месеца през 2009-а е складов работник в Чехия, в цех за млека на „Данон“. 

През 2010-а работи в автомивка в Лондон. Работата е тежка и е на път да се прибере в Родината. Тогава негов приятел му дава идея да пробва като общ работник при градинари. „Ще запомня датата 3 август 2010-а - оттогава

градинарството стана моя съдба

споделя той. - Започнах като чирак, а станах майстор. В началото ми беше адски тежко, не усещах да е моето, но някак си се влюбвах в тая работа.“

В тази фирма, собственост на млад амбициозен англичанин, Антон признава, че все едно е изкарал един университет. Обучава се в движение, търпеливо, ден след ден. Трябва да изучи всичко - грижа за растенията, работа със специфични машини. Преди 3 години идва официалната покана за Trent Park - много престижно място, „хай левъл“ и той най-после, след 10 години лоялност към предишната фирма, решава да се премести.

Попада в местност, съхранена от XVIII век, със сгради, които са запазени и до днес и са били в основата на политиката на Европа по онова време. Там, в Wisteria Garden, един уникален тунел от гъсто засадени глицинии - пълзящи храсти, които обвиват колони от розов мрамор, е обичал да се разхожда Уинстън Чърчил. Проектът на фирма Berkeley Group е за реновиране и реставриране на съществуващата резиденция Mansion House, като се строи и нов много скъп жилищен комплекс със 7-звездни апартаменти в този традиционен стил.

Всичко в парка е от защитени зелени площи и Антон минава през специален курс за отглеждането и поддържането на уникалните растения във вида от XVIII век. Последните няколко години са истинско предизвикателство за топ градинаря, заради атипичните за Острова високи температури, от които растенията направо загиват.

В това уникално градинарство растенията се поддържат ръчно, с ножици - по старата традиционна практика. А Антон като head gardener носи тежката отговорност да не загинат от високите температури. Още на следващата година, 2021-ва става мениджър на сезона, сред главни градинари от няколко такива големи обекти под егидата на Кралското семейство.

„Последните години съм признат за най-добрия градинар в Лондон. Абсолютно сериозно ти го казвам. Търсят ме отвсякъде“, споделя Антон. Миналата година му предлагат много сериозна позиция от Олимпийския стадион на Стратфорд, но той избира да е лоялен към „Бъркли“.

В предишната фирма, с много взискателен шеф, поддържа Националната спортна академия за младежи в Лондон и най-старото католическо училище във Фулъм цели 7 години, като при подписване на договор изискването е Антон да работи по проекта.

Модният дизайн отново се появява в живота му през 2015-а, когато в един момент му идва до гуша от изтощителното градинарство.

Създава модния бранд A.P.A. London

и си търси работа в модата. Със СV-то си обикаля „Слоун Скуеър“, на „Кингс Роуд“, една от най-скъпите улици за такъв тип дизайнери. Наскоро негови модели са били на витрината на „Пикадили Съркъс“. Открива нещо важно - че може да не се отказва от градинарството, а да ангажира класен моделиер конструктор за проектите.

Избира не кого да е, а Ренета Колева. Тя много дълги години е моделиер конструктор на сценичните костюми за балета и операта в София. „Понеже съм завършил моделиране и конструиране, мога да ѝ обясня точно какво искам и тя лесно може да ме разбере“, казва Антон.

Платове избира прецизно и поръчва от Испания и Италия, купува и от Англия, от София. „Често ми се случва със сака, пълен с платове и скици да пътувам в петък след работа направо от градината. Работя с Ренета, връщам се на другия ден и на третия пак съм на работа в градината“, споделя Антон.

„Като цяло в колекциите си не се слагам в рамки, в модни структури, стилове. Правя така, както го усещам и моята мода е в стил „A.P.A. London“, казва той. Създава предимно рокли. „Правя и търсени сака и поли, но основното са ми роклите, не знам защо“, казва той. И добавя: „Не се влияя от други дизайнери, не се съобразявам с никого, реализирам роклите, които виждам във въображението си“.

Моделите му са смели и ярки, по-скоро клонят към „от кутюр“ („висша мода“). Носят ги смели, дръзки и независими жени, които също като него не следват сляпо модата, а избират дрехи, в които са забелязани и се чувстват добре. „Всички мои рокли задължително са с подплата - за защита срещу материи, дразнещи кожата. Дори и най-известните модни марки пускат дрехи без подплата, което е отвратително“, коментира Антон. Всички негови рокли са с етикет Made In Bulgaria.

Известни жени са обличали роклите му: Фариа Алам, бивш секретар на футболната асоциация, Клоуи Джазъмин, певица, един от фаворитите на XFactor UK 2013, лице и финалист в реалитито The Face, с ментор Наоми Кембъл. Певицата и продуцент Жана Себастиан също носи неговите рокли. Приятел е с Вики Мишел от познатия и в България сериал „Ало, ало“ и с д-р Пам Спър, един от най-известните психолози секзолози с няколко бестселър книги и предавания в BBC и BBC radio.

Антон Атанасов е прецизен както в силуетите и материите, така и в избора на престижни бутици, в които да излага модата си. Негови дрехи има по едни от най-популярните улици за мода в Лондон: „Кингс Роуд Челси“, „Саут Молтън Стрийт“, „Сейнт Джон Стрийт EC1“, „Риджънт Стрийт“.

„Ако някога се наложи да избирам градинарство или мода, ще ми е трудно - казва той. - На този етап така ми е добре. Работата в модната индустрия е много изморителна. Представяш ли си, идва в бутика дама и ми казва: „Харесва ми тази рокля, но не може ли да ми я направиш в лилаво?“. „Не, - казвам аз, - не работя на ишлеме. Решил съм, че този модел ще е в розово.“ След подобни досадни истории и суета главата ми гръмва и работата сред природата, на чист въздух ми е като пречистване“, споделя българинът.