Лидерът на крайнодясна милиция Oath Keepers (Пазители на клетвата) беше осъден на 18 години затвор за ролята си в бунта на 6 януари 2021 г. на Капитолия в САЩ. Стюарт Роудс, основателят на организацията, беше намерен за виновен по обвинения в бунтовнически заговор и други престъпления.

Роудс е останал извън Капитолия на 6 януари 2021 г., но се е координирал с членове на милицията, които нахлуха в сградата. Присъдата е най-тежката досега, дадена на бунтовник от събитията на Капитолия. Прокурорите искаха още по-сурово наказание - 25 години.

На изслушването в четвъртък лидерът на милицията не показа особено разкаяние, твърдейки, че е политически затворник. Споре него "пазителите" имали за цел само да защитят други протестиращи.

Съдия Амит Мехта отхвърли тези твърдения и изрази загриженост относно насилствената реторика на Роудс, включително заплаха за обесване на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Присъдата на Роудс, е най-тежката, издавана досега заради бунта, при който хиляди поддръжници на Доналд Тръмп, негодуващи срещу резултата от президентските избори през 2020 г., нахлуха в законодателния орган на САЩ.

Роудс, бивш парашутист от американската армия и дипломиран в Йейл адвокат, основава Oath Keepers през 2009 г. Въоръжени членове на антиправителствената група се появиха на редица протести и сблъсъци и в крайна сметка станаха твърди поддръжници на Доналд Тръмп. Десетки присъстваха на бунта.

Роудс започва кампания за отхвърляне на резултатите от изборите два дни след вота през ноември 2020 г., докато бюлетините все още се броят. Той изпраща съобщение до поддръжниците си:

"Няма да преминем през това без гражданска война… Подгответе ума, тялото и духа си."

По време на самия бунт Роудс остава извън сградата, приемайки телефонни обаждания и съобщения, докато други от Oath Keepers нахлуват в сградата на Конгреса. Прокурорите казаха, че той се е държал като "генерал на бойното поле" по време на баталиите.