Мнозина знаят какво се случи на 17 ноември преди точно 21 години. Със сигурност знаят и какво се случи на 17 ноември тази година. Само преди няколко дни.

Преди 21 години Емил Костадинов вкара най-емблематичния гол в българската футболна история. На стадион ,,Парк дьо пренс'' в Париж в продължението на срещата срещу Франция Любослав Пенев изведе по брилянтен начин нападателя на ,,Порто", който разстреля Бернар Лама. България победи с 2:1 и се класира на световните финали в САЩ. „Господ е българин!", извика покойният Николай Колев-Мичмана. България излезе по улиците. И продължи да празнува с още по-голяма сила през последвалото американско лято, родило „четвъртите в света".

А сега за 17 ноември, то е 21 години по-късно. Господ вече не е българин. Днешните национали доказаха, че за тях невъзможни неща няма и написаха история - първи неуспех срещу футболните ентусиасти от Малта у дома. 1:1. Хора по улиците няма. Няма и на стадиона. ,,Срам" и ,,позор" - това са квалификациите към футболистите в националния тим. Преди 21 години сред възторжените възклицания и половин година по-късно в САЩ не песимистите, реалистите казваха: „Още 100 години няма да се повтори този успех." Единствените, които присъстваха на мача сега и на този преди 21 години, са Любо Пенев и Боби Михайлов. Може би за малко се е ,,мернал'' и Данчо Лечков. Жалко е, че именно част от тези хора, които ни направиха най-щастливите на Земята тогава - „четвъртите в света", сега са причина, сега са съпричастни, сега ръководят или тренират елита на българския футбол. Тъжната гледка на Любо край тъчлинията в неделя вечерта контрастира ярко с деня, в който той, Емо и останалите превзеха Париж. Както винаги при слаби резултати е ясно кой е виновен - треньорът. В случая Чичовото. Но дали наистина този път Пенев е истинският виновник? А дали Ивелин Попов искаше да вкара тази дузпа?

Има огромни подозрения, че ,,съблекалнята'' вече не иска селекционера си. Любослав Пенев обаче едва ли ще подаде оставка. Не защото е нагъл и не го интересува, а точно обратното - защото е единственият, който иска този отбор да играе добре и да радва всички ни. Не всеки би останал. Всъщност Любо няма място в една съблекалня с хората, които сега носят екипа на България. Треньорът половинчато се опита да намекне, че в националния има хора, които категорично и нарочно играят на половината от възможностите си. И това не е от днес или вчера. Капитанът на националния отбор натрупа 49 мача и 8 гола за родината. Сещате ли за един мач, който Ивелин Попов е спечелил сам? Да поведе тима към победата? Та ти играеш с капитанската лента и на всичкото отгоре си ,,деветка'' - голмайстор. За горе-долу същите мачове в клубния си тим ,,Кубан" той е вкарал два пъти повече голове, но по-важното - почти всички от тях решаващи.

Неговата игра, както и тази на Станислав Манолев в мачовете с Хърватия, Норвегия и Малта, бе под всякаква критика. Прибавяме там някъде и незабележимия Георги Миланов, който прави силни мачове в ЦСКА (Москва). И тримата не се напънаха дори в тягостните минути след гола на Малта.

Любо показа няколко странни момента, включително и дузпата. ,,Разговарях и с Ивелин. Беше ми странно как изпълни така дузпата. Никога не го бях виждал да бие така", сподели Пенев след мача. Той усеща, че играчите му го предават. А как така изведнъж те смениха настроението е друг въпрос? Може би гледат по горните етажи на сектор ,,А'' на националния стадион. Там горе, където на 17 ноември стояха Боби Михайлов и Кирил Домусчиев - собственикът на ,,Лудогорец" и член на изпълкома на БФС. ,,Аз не съм завършил спортна академия и не съм футболен специалист, имам икономическо образование, но искам да попитам нещо. Какво е лицето на българския национален отбор? Какво играем? Какъв ни е стилът? Според мен вината е на треньора и на треньорското ръководство. Моето мнение на последния Изпълком бе за смяна на треньора и виждате, че бях прав. Тогава казах на Михайлов, Лечков и Сираков, че този отбор няма лице" - заяви Домусчиев след срещата с Малта.

Докъде я докарахме? Икономист, чиято професия, пък и доказани качества са да управлява едно дружество, да определя кой как играе в националния отбор по футбол и кой кога ще бъде ,,премахнат". Г-н Домусчиев не е собственик на националния отбор. Нито пък Борислав Михайлов, Йордан Лечков или Наско Сираков. И от там се връщаме към футболистите, на които им ,,тежат'' националните фланелки и нещата стават трагикомични. Попов, Манолев и останалите, справедливо наречени ,,анонимници" от хърватските медии, свалят Любо Пенев. Него обаче го знаят по света, а и ние помним какво направи на този ден преди 21 години.

 Класиране група ,,Н''

1. Хърватия 3 1 0 10-1 10
2. Италия 3 1 0 6-2 10
3. Норвегия 3 0 1 6-3 9
4. България 1 1 2 4-5 4
5. Малта 0 1 3 1-7 1
6. Азербайджан 0 0 4 2-11 0