Рекордно висока избирателна активност и пълна победа с близо 100% от гласовете. Вероятно такива биха били резултатите на евентуален референдум с въпроса: "Да се присъедини ли България към Княжество Монако?" Във Facebook се появи фен страница с подобно предложение. За по-малко от ден от създаването си тя бързо доби популярност и вече има над 12,000 последователи.
Първото действие на основателя й е било публикуването на писмо до принц Албер II. ,,Ваше Величество! Обръщам се към Вас от името на група граждани, които се чувстват монакчани до мозъка на костите си. Ние не сме много, но сме качествени. Като доказателство за това моля да обърнете внимание на нашия сънародник Димитър Бербатов, който е един от нас, но за съжаление единствен засега, който се е трудоустроил и работи в името на Майка Монако", пише в обръщението.
,,Молим ви с всяка фибра на телата си, ние, които се чувстваме част от казината и кръговете от Формула 1, искаме да бъдем анексирани към подопечното ви княжество! За целта ще организираме референдум, който се надяваме да спечелим с около 97% одобрение", се допълва в писмото.

По-надолу се казва, че са приложени различни документи, сред които и снимка на Димитър Бербатов, който вкарва гол с фланелка ,,Монако". В един от последните постове пише: ,,Братя и сестри монакчани, не се безпокойте, нищо няма да ни липсва там, всичко ще е като тук, само заплатите и пенсиите ще са в двайсеторен размер!" Текстът е придружен със снимка на болид от Формула 1 по време на състезанието в Монако, като сред спонсорите са поставени Корпоративна търговска банка и ,,Лафка".

Сред изумителните прилики, които България и Монако споделят, е изтъкнато, че Знамето на Монако е същото като българското, само че наобратно и без зелена линия?

Оптимизъм за успешен край на каузата им дава и цитирано от тях ,,предсказание на Ванга", според което двата народа имат обща мисия на Земята и ще се обединят.

Инициаторите на светлата кауза не пропускат да публикуват и снимки, статии, музикални клипове и мнения, които подкрепят инициативата им.

Според проверени данни на основателите на групата тя се ползва с далеч по-голяма подкрепа от искането за присъединяване към Евразийския съюз: ,,Групата за присъединяване на България към Евразийския съюз за 5 месеца има малко над 1,000 членове. Групата за присъединяване на България към Княжество Монако за 5 часа събра 2,000 членове. Екскюзе моа, Путин, екскюзе моа, Волгин, екскюзе моа, Никита МалинОв!", заявяват активистите, които виждат бъдещето на България в рамките на Монако.

Макар сериозността на начинанието да си личи отдалече, според членовете на групата средствата за „масова дезинформация" се опитват да внушат шеговит характер на тази „изконна българска инициатива". Желаещите да присъединят България като част от Княжество Монако не пропускат да засегнат и строителната тема по плажовете и крайбрежните ивици. В един от последните си публикувани постове в страницата пише: Ако някой познава Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев, моля Ви, вкарайте го тук, защото от сателитните снимки се вижда, че по крайбрежието на българската земя в Монако има все още незастроени площи, маскирани небрежно с пясък и чакъл, имитиращи плаж. Ние не мислим, че имаме нужда от това, защото КОЙ би искал мизерни поданици без яхта, които само да чоплят семки и да ни развалят хубавата гледка, КОЙ? Смятаме, че логичният отговор е ниКОЙ!
П.П. По-късно очаквайте номинацията на Георгий Станишев за главен архитект на Монте Карлово, познато на дедите ни още и като Монако."