Русия постави нов ултиматум на украинските сили в обсадения Мариупол да се предадат на фона на продължаващи битки за пълното овладяване на града. Останалите украински бойци са концентрирани в района на стоманодобивния завод "Азовстал", където се смята, че освен военни има и цивилно население.

Мариупол е обсаден от началото на войната. Повече от 8 седмици руските части се опитват да превземат града, който има стратегически характер за подхода на Кремъл в конфликта. Смята се, че падането на пристанищния град ще даде възможност на Москва да прокара сухоземна граница между Крим и източна Украйна, където са позиционирани проруските сепаратистки райони на Донецк и Луганск.

Русия продължава ударите по "Азовстал". Няма детайлна информация за развоя на бойните действие, но се знае, че под завода има мрежа от подземия, където се укриват много украинци.

"Светът гледа убийството на деца в интернет и продължава да мълчи", написа в Туитър съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Русия неколкократно постави ултиматум на украинските войници да се предадат и сложат оръжие, давайки гаранции за живота им. До този момент нито един боец от останалите в "Азовстал" не се е предал.

Командир на отряд от украинската морска пехота в Мариупол поиска помощ от международната общност и възможност за безопасното им изтегляне от града. Той публикува съобщение в социалните мрежи, в което заяви, че това са последните часове на неговите бойци, ако външна намеса не промени ситуацията.

По негови думи съотношението на силите в момента е 10 към 1 в полза на руснаците.