От Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"е било "рутинен" тест и не е представлявало "никаква заплаха" за САЩ или техните съюзници. Москва "надлежно е информирала" Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил "изненада" за Министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби.

тестът

Днес в 15:12 ч. московско време от космодрума Плесецк в Архангелска област беше извършено първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат".

От руското министерство на отбраната съобщиха, че задачите по изстрелването са изпълнени в пълен обем и са потвърдени проектните характеристики на всички етапи от полета.

"Сармат" е най-мощната ракета с най-дългия в света обсег на поразяване на целта, която значително ще укрепи бойната мощ на стратегическите ядрени сили на нашата страна", добавиха от министерството. Според оценките на американските анализатори тя все още не е на въоръжение в руската армия.