Поведението на властите в РС Македония спрямо българските граждани на 4 февруари, в който се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев, е недопустимо. Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието между двете страни. Това се казва в позиция на българското външно министерство, предаде БГНЕС. Агенция БГНЕС публикува пълния текст на декларацията: "В периода след 1991 г. Република България последователно демонстрира искрено желание за развитие на добросъседски отношения с Република Северна Македония. След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. бе установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев.

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие.

Сред засегнатите от тези рестриктивни мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за „заплаха за обществения ред,

Същите се очаква да бъдат съдени по бърза процедура.