Загина дъщерята на Александър Дугин, наричан от американските медии Мозъкът на Путин. Дария е пътувала в автомобил, който се е взривил край Москва, предаде ТАСС, позовавайки се на Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата. "Да, много тежко събитие. Познавах Дария лично. Даша дойде на едно голямо дискусионно събитие, защото "Традиции" е фестивал, но не в класическата си форма, а е дискусия за актуалните тенденции в културната, музикалната, филмовата, литературната сфера. Аз самият бях там. Близо до село Болшие Вяземи е имало детонация, колата се е запалила веднага, изцяло е била обхваната от пламъци. Тя е загубила контрол, защото е карала с висока скорост и е излетяла на отсрещната страна на пътя", разказа Краснов. По думите му колата е на баща й, а той пътувал по друг начин. Дугин се върнал на мястото на трагедията.

"Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", добави още Краснов. Според руските медии Даря Дугина е карала Land Cruiser, който се е взривил в движение, и е загинала на място. Очевидци твърдят, че взривът бил заложен под колата, която моментално е пламнала, излязла е от пътя и се е блъснала в крайпътна постройка. Става дума за 200-300 грама тротил.

Кой е Александър Дугин

Той е бивш главен редактор на твърдо пропутинската телевизионна мрежа "Царьград" и се смята, че е вдъхновител на продължаващата инвазия в Украйна.

Макар да няма официална роля в правителството, се смята, че крайно десният окултен писател оказва влияние върху Путин, особено на неговия пропаганден фронт.