Русия планира посторяването на цял нов град в Сибир, близо до границата с Кита, съобщиха руски медии, като цитираха министъра на отбраната сергей Шойгу. Каква е целта на идеята, която прилича на отдавна забравен проект от времето на Сталин?

Проектът за град Спутник се разработва от две години и, според медийни анонимни източници, е в резултат на интереса на президента Путин към разработването на Сибир. Името на града се тълкува като демонстрация на мощ от Русия, по аналогия с първия изкуствен спътник на Земята, изстрелян от СССР, както и с първата пусната в употреба ваксина срещу коронавируса, носеща името „Спутник 5“.

Градът обаче се разглежда и като ускорител на връзките с големия китайски пазар, поради местоположението си в близост до границата. Някои експерти дори твърдят, че това е по-важното му значение, отколкото ролята в усвояването на Сибир.

Инвестициите за изграждането на новия град се оценяват на около 3 трилиона рубли (41 милиарда долара), но Путин вероятно ще ги даде, защото смята, че Сибир „задължително трябва дa ce превърне във вpъзĸa мeждy eвpoпeйcĸaтa чacт нa Pycия и Дaлeчния Изтoĸ, мeждy пaзapитe нa Kитaй, cтpaнитe oт Aзиaтcĸo-тиxooĸeaнcĸия peгиoн и Eвpoпa".

Неосъществен проект за подобен град в Сибир е имало и по времето на Сталин и той е изразявал същата идея – създаване на индустриална зона на границата с приятелски настроения Китай. Предвидени са били и солидни железопътни връзки с новото селище.

Това е следвало простата логика, че пътните връзки ще спомогнат за развитието на икономиката. Трябвало да се създадат транспортни хъбове, в центровете на които да се развият градове. Изглежда, че икономически затруднената Русия ще опита да даде тласък на икономиката си чрез мащабни инвестиции в старите идеи от времето на Сталин.