Юрий Ангелов

„Селските" риалита са хит в ефира - „Фермер търси жена", „Мис Пепеляшка" и „Фермата" разкриха как известни и не толкова известни люде замениха удобния си градски живот, а някои и луксозното си битие на видни столични персони, за да изпробват тяло и дух в единение с природата. Но за доста познати лица от арт гилдията селският живот отдавна е начин да съхранят себе си. Други пък с удоволствие биха ги последвали, но все още не се решават.

„В селската къща и в селския двор винаги има какво да се прави. Не се връщам в София - най-много да дойда веднъж в годината по битов въпрос и веднага се връщам. Няма какво да правя в столицата. Живеем трудно, но красиво. А по-добре трудно, но красиво, отколкото трудно, но грозно", казва поетът Борис Христов, доброволният отшелник в Лещен вече близо 20 г. Колоритното село вдъхновява маестрото дори да свири на саксофон, докато съпругата му се отдава на страстите си на художник.

Същата волна птичка е и актьорът Юрий Ангелов, който преди 25 години напусна Народния театър и се засели в странджанското село Фазаново. Направи го, за да спаси здравето и живота си. И успя. Защото там любимият ученик на Апостол Карамитев усеща енергията, която тогава, в Христовата му възраст, навръх славата му на звезда от Народния, сякаш се била стопила. Юрий отглежда животни и живее в собствен рай. И прилага на практика завета на Омар Хаям: „По-добре е да си гладен, но да не ядеш каквото и да е. По-добре е да си сам, но да не си с когото и да е." Чувството за простор, за свобода сега актьорът дължи изцяло на тази странна планина. Но неотдавна сподели с тъга: „Селото, в което си бях направил оазис на моето спасение, почти се затри в България. За съжаление във Фазаново е тъжна картинка. Вече няма нито кози, нито овце. Има само казан за ракия, а местните пребивават в алкохолни изпарения. Повечето време живея в Бургас, а там става все по-хубаво. Но скоро във Фазаново видях истински феномен - кучка, която беше родила, кърмеше две яренца, защото майка им - козичката, нямаше мляко. Бях потресен от гледката и извиках телевизията, за да видят истинското положение на българското животновъдство. Липсата на животни доста ме потиска. Преди цяла Странджа беше естествен резерват за животни, имаше хиляди, а сега не е така."

„С радост бих живяла на чист въздух и сред животните", готова е да опита Никол Станкулова. Хубавицата от Времето по Нова тв, която има и рубрика в „Събуди се", е известна с грижите за домашните любимци. Ирина Тенчева, половинката на продуцента Иван Христов, е направила вече крачка към природата. „Напуснах центъра на София, където съм израснала, за да отгледам децата си в къща извън града. Въздухът, близостта на планината, зеленината в дворчето ни, свободата да прекарваш по-голямата част от времето на открито, възможността да се заровиш в градината, когато пожелаеш - всичко това си струва сравнителната отдалеченост от градската среда. Независимо че кварталите в подножието на Витоша се приемат за особено престижни, реалността в тях ни доближава много повече до селския фермерски живот, отколкото до този в стил „Ориндж каунти". Около нас се чуват и петли, и кокошки, и кучета, а вечер нерядко сме засичали възрастни пастири да прибират кравите си от паша. Като добавим някоя ромска каруца за колорит - ето ти фермерска атмосфера", споделя тв водещата.

Колежката й в занаята, Деляна Маринова-Джуджи, е категорична: „Аз съм живяла с 24-членно ромско семейство, затова животът на село не може да ме притесни въобще." Известна с готовността си да скача в неизвестното - като й участието в „Като две капки вода", тя не крие, че има фобия от пернати животни. Затова всеки пряк сблъсък с кокошки е възможно да я притесни. Във всички други задължения и приключения обаче обещава да се впусне без капка страх.

„И аз го мога", казва за живота на село ексадреналинката Жана Брейчева. „С удоволствие бих отишла да живея там, да произвеждам сама храната си и да съм сигурна в чистия й произход", споделя чаровната дама. И друг път тя е признавала, че има градина, за която обича да се грижи и която редовно прекопава.

Любимото място на Део е селцето Горна Студена, където живеела баба му. Имат 4 декара двор и къща, кози, пуйки, въобще цяло стопанство. „Навремето баба е била най-младата депутатка и после се е върнала на село. По тази логика ще направя същото и аз, без да съм депутат", шегува се вечно усмихнатият водещ.