Какво е общото между футбола, ,,Марица" Пловдив, Огнян Атансов, „Златната топка" и САЩ? Отговорът е - двама велики българи Христо Стоичков и Георги Христов. Тези футболисти тръгват по спортния небосклон от школата на ,,Марица" Пловдив под ръководството на треньора Огнян Атанасов. Двамата печелят „Златна топка", Христо - на „Франс футбол", а Георги - на Северноамериканската лига. И двамата са играли в САЩ - Камата в ,,Чикаго файър" и ,,Вашингтон", а Жоро Метъла, както го наричат приятелите - в ,,Тампа бей раудис". Общите неща не спират дотук и двамата са ставали голмайстори на „А" група - единият с ЦСКА, другият с ,,Ботев". Шампиони на България, Модерния ляв с ЦСКА, Христов с ,,Левски". И за двамата семейството е непристъпна крепост и на първо място в техния живот. След страхотния сезон, който Жоро Христов направи в ,,Тампа бей", вижте какво сподели той специално за читателите на BG VOICE.

Жоро, първо искам да ти честитя спечелването на „Златната топка", как се чувстваш след поредното ти признание?

-         Благодаря ти, чувствам се много щастлив. Беше една много тежка година за мен и за семейството ми. Бяхме разделени със съпругата ми Теодора по времето на престоя ми тук. Радвам се, че всичко завърши по перфектен начин и че хората оцениха труда ми през сезона.

Отбеляза 15 гола за ,,Тампа бей раудис", всъщност ти си само от десет месеца в САЩ и вече прослави България, как те приеха в отбора - имаш ли вече много приятели?

-         Да имам много приятели, всички момчета са много готини в отбора, има и много българи в района на Тампа бей. В отбора ме приеха по прекрасен начин, от първия ден се чувствах, все едно съм си в България. Има страхотен респект и много възпитани хора.

Спомена, че има много българи в Тампа. Идват ли на твойте мачове да те подкрепят?

-         Идват, моите двама братовчеди и леля ми живеят тук от доста време. Аз съм израснал с тях двамата, те са ми направо като братя и знам, че и други българи идват на мачовете, стадионът е винаги почти пълен.

Всъщност какво означава името на отбора ,,Раудис"?

-         Раудис означава нещо като хулигани - в добрия смисъл на думата, ако може така да се каже. Отборът е възобновен преди няколко години  и както всички в Америка работят здраво и се развиват много сериозно.

Поздравявам те за добрия английски - как го научи?

-         Благодарение на майка ми, тя е голям работохолик има три висши образования. От малък ме караше много да уча и не искаше да се занимавам с футбол, но когато й казах, че избирам футбола, ме подкрепи. Много ме натискаше да уча език и казваше, че това някой ден много ще ми помогне. Оказа се права, разбира се. Учех в една от най-добрите английски гимназии в Пловдив.

Откъде идва прякорят ти Жоро Метъла?

-         Ами откъде - защото слушам метъл и въобще метъл рок музиката, това е музиката в моя живот. Семейството ми слуша предимно такава музика, брат ми е много добър китарист, свирил е в Кан. Това е музиката, която ме окрилява, и аз съм й много голям фен.

В лигата, в която ти играеш, от догодина ще се присъедини и отборът на Инди Илевън, там в момента тече подготовка и в отбора има друг българин нападател като теб - Росен Каптиев, чувате ли се с него?

-         Да, всъщност скоро се чухме и си говорихме надълго и широко за ситуацията в лигата. Казах му, че нещата са доста добре и ще стават все по-добре. Доколкото знам, отборът, в който той ще играе, вече има продадени над седем хиляди сезонни карти още преди да е изиграл и първия си официален мач.

Ти си спечелил всичко в България, сигурен съм, че си имал оферти и от български клубове - какво те накара да избереш Америка пред България?

- Да, имах оферти от добри отбори, но това е в миналото. Така както има много наши сънародници тук, в Америка, и те знаят защо са тук. И аз избрах да играя футбол тук, защото мисля, че футболът е по-добър, отколкото в България. Дойдох буквално с еднопосочен билет.

,,Тампа" завърши сезона на трето място в класирането, а сега накъде?

- Рано е още да ти отговоря на този въпрос. Ще се радвам и тук да остана, аз съм благодарен и без подкрепата на моите съотборници нямаше да спечеля приза за голмайстор. Чувам, че има оферти от сериозни отбори, няма да е изненда и ако заиграя в МЛС.

Ще се радваме това да се случи, без да споменаваш конкретни цифри, би ли направил съпоставка на футболните заплати тук и в България?

-         В България има отбори, който вземат доста сериозни заплати, но те се броят на пръсти. Поне за седем отбора от „А" група се чудя как футболистите преживяват. Ако тук няма невероятно високи заплати, със сигурност няма такива, които да са обидни спрямо футболистите.

Накрая искаш ли да пожелаеш нещо на нашите читатели и на кого би искал да благодариш?

-         На всички българи - здраве, за да продължават да се трудят. Тук човек може да постигне много неща с труд и постоянство. Благодаря на семейството и близките, които ме подкрепят. На жена ми, която оставих през януари в България, за дойда насам, тя беше бременна в седмия месец.  На първия ми треньор Огнян Атанасов - той е голям човек!