Дълбаенето за шистов газ е перспективен бизнес, но води след себе си опустошения

Добив на шистов газ в Канада по метода на хидравличното разбиване (фракинг) причинил земетресение от 4.4 степен по Рихтер - най-силното досега, свързано с тази оспорвана в света технология, съобщи Комисията за петрол и газ в Британска Колумбия. Земетресението станало през август 2014 г. в североизточната провинция Британска Колумбия, но съобщението се появява сега, защото разследването е продължило цяла година.

Сондирането се извършвало от компанията „Прогрес енерджи", която е филиал на малайзийската държавна група „Петронас". Тя има разрешение да търси природен газ и петрол от шисти в Канада и възнамерява да построи голям терминал за втечнен газ на западния бряг на страната.

Силното земетресение във Форт Сент Джон било предшествано от по-слабо с магнитуд 3.9 по Рихтер, установи Комисията за петрол в газ. Според нея сеизмичните вълни и при двете земетресения били провокирани от „инжектиране на течности по време на хидравлично разбиване".

Компанията била заставена да намали количеството течности при разбиването, а на друго сондажно поле „Прогрес енерджи" прекратила временно дейността си миналата седмица, за да позволи на комисията да установи причината за ново земетресение със степен 4.6 по Рихтер само на няколко километра от сондажа.

Хидравличното разбиване се състои в инжектиране под високо налягане на вода, смесена с химикали и пясък, за да може хоризонталните сондажи дълбоко под земята да разбият шистите (глините) и да освободят намиращите се в тях мехурчета газ или капки петрол. Те създават опасност от замърсяване на подземните води, но също така предизвикват тревога и с риска да предизвикат земетресения в сеизмично активни райони, пише "Сега".

Американската геологическа служба (USGS) алармира, че през последните години са зачестили земетресенията в централните части на САЩ. Според геологическия департамент (факултет) на Колумбийския университет в Ню Йорк броят на земетресенията в Средния Запад се е увеличил с 1000% за 30 години. България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ през януари 2012 г., а Франция ги забрани през 2011 г. В ЕС няма единна политика по въпроса и някои държави като Великобритания, Полша и др. продължават проучвания за добив на газ чрез хидравлично разбиване.