Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да покажат същото "единство" спрямо Украйна, както Израел, който заяви, че е отблъснал иранска атака през уикенда с подкрепата на Запада. През последните месеци Украйна е все по-разстроена от забавянето на западната помощ, включително и на противовъздушната отбрана, която според нея е спешно необходима за отразяване на смъртоносните руски атаки.

В публикация в Телеграм Зеленски благодари на съюзниците, които са откликнали на призива на Украйна за повече противовъздушни защити, но заяви, че "интензивността на руските атаки изисква по-голямо единство".

"Като защити Израел, свободният свят показа, че такова единство е не само възможно, но и сто процента ефективно. Същото е възможно и при защитата на Украйна, която, подобно на Израел, не е член на НАТО, от терора", каза той, като призова за "политическа воля" от страна на съюзниците на Украйна.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също се позова на западната подкрепа за Израел на пресконференция по-рано, на която призова за по-голяма подкрепа "възможно най-скоро".

"Виждаме, че когато съюзниците действат като един по много координиран начин, нито една ракета не пада върху целите, не достига до цели в Израел", каза Кулеба заедно с норвежкия си колега, "Всичко, което искаме от партньорите, дори да не можете да действате по начина, по който действате в Израел: дайте ни това, от което се нуждаем, и ние ще свършим останалата част от работата."