Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е пристигнал в Швейцария за мирната конференция за Украйна, в която ще вземат участие десетки държавни глави и правителствени ръководители, предаде Франс прес. Киев се надява да се сдобие на конференцията с международна подкрепа за плана си за слагане на край на войната в Украйна, която започна през февруари 2022 г. с нахлуването на руските сили на украинска територия, отбелязва АФП.

"Предстоят два дни на активна работа със страни от всички региони на света, с различни държави, които обаче са обединени от общата цел да приближат Украйна до един справедлив и траен мир", заяви Зеленски в социалната мрежа "Екс".

Представителите на 92 страни и осем организации ще участват в конференция, която ще бъде проведена утре и вдругиден в луксозния хотелски комплекс "Бургенщок".

Общо стотина делегации ще участват в събитието. Сред членовете на делегациите има 57 държавни глави и правителствени ръководители от всички региони на света, обявиха тази вечер швейцарските власти. България ще бъде представена на конференцията от премиера Димитър Главчев.

По думите на Зеленски на конференцията ще бъдат обсъдени въпросите на ядрената сигурност, на продоволствената сигурност, на размяната на военнопленници и връщането на украински деца, отведени в територии, намиращи се под контрола на Русия. През последните седмици Зеленски е на дипломатическа обиколка, с която цели да привлече вниманието на членове на международната общност, различни от западните съюзници на Украйна, и с това да увеличи натиска върху Русия. В сряда украинският лидер беше в Саудитска Арабия, след като посети Катар, Филипините и Сингапур в началото на месеца.

Русия не бе поканена на конференцията в Швейцария, а Китай заяви, че няма да участва. Представител на САЩ на конференцията ще бъде вицепрезидентката Камала Харис.