Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Ню Йорк, където ще говори пред Общото събрание на ООН и ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, предаде АФП. Това е второто посещение на Зеленски в Съединените щати, които снабдяват Украйна с оръжие в борбата и́ с руската инвазия.

"Олена Зеленска и аз пристигнахме в САЩ за срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН и посещение във Вашингтон", заяви украинският президент в X, "Ще присъствам на Общото събрание, на срещата на върха по Целите за устойчиво развитие и на заседанията на Съвета за сигурност на ООН, както и на редица важни двустранни разговори."

Очаква се Зеленски да произнесе реч пред Общото събрание на 19 септември.

"Украйна ще изложи конкретно предложение към държавите - членки на ООН, за това как да укрепим принципа на териториалната цялост и да подобрим капацитета на ООН за осуетяване и спиране на агресията", допълни Зеленски.

Украинският държавен глава информира, че ще започне посещението си в САЩ с посещение на украински войници, които "се лекуват и рехабилитират" в страната. След това ще замине за Вашингтон, където ще се срещне с Джо Байдън, както и с "лидери на Конгреса и партиите в САЩ, военни лидери, американски бизнесмени, журналисти и членове на украинската общност".

"Ще благодаря на САЩ за водещата им роля в подкрепата на нашата борба за свобода и независимост", заяви президентът.