Володимир Зеленски не възнамерява да дава интервю на бившия американски телевизионен водещ Тъкър Карлсън, противно на твърденията на последния, заяви днес говорителят на украинския президент, цитиран от Франс прес.

"Тъкър Карлсън трябва да проверява по-внимателно източниците си във ФСС (руската Федерална служба за сигурност - бел. АФП)", написа иронично говорителят Сергий Никифоров във "Фейсбук", "Президентът на Украйна има съвсем различен график и Тъкър Карлсън не фигурира в него."

Бившият телевизионен водещ е поддръжник на предишния американски президент Доналд Тръмп, чиято възможна победа на президентските избори през ноември породи опасения за намаляване или дори спиране на изключително важната американска военна помощ за Украйна, която бе нападната от Русия преди повече от две години, отбелязва АФП. Противоречив, но много известен журналист в САЩ, Карлсън беше уволнен от телевизионния канал "Фокс нюз", а през февруари взе интервю от руския президент Владимир Путин, което беше силно критикувано и често оценено като самоцелно. Снощи той обяви в социалната мрежа "Екс", че изглежда е получил разрешение да интервюира Володимир Зеленски.

"Изглежда, че сме получили разрешение за интервю със Зеленски. Опитваме се да го направим от две години и с особена интензивност след интервюто с Путин през февруари", написа Карлсън - първият западен журналист, който интервюира руския президент след руското пълномащабно нашествие в Украйна през февруари 2022 г.

 "Целта е да предоставим на американците важна информация за конфликта, който преобръща положението на страната им в света. Надяваме се, че това ще се случи бързо", добави американският журналист.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, която е изключително зависима от нея, но тази подкрепа може да бъде поставена под въпрос, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент. Тръмп изрази възхищението си от Путин и засили критиките си към НАТО. Той уверява, че може да сложи бърз край на войната в Украйна.

След като беше уволнен от "Фокс нюз", Карлсън създаде своя собствена стрийминг платформа. Интервютата му, излъчвани в "Екс", често имат по няколко милиона гледания.