Подкрепата на Вашингтон ще помогне на силите на Киев да си върнат територии, загубени от Русия, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на пресконференция с гостуващия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън.

"Това са много важни сигнали, че Съединените щати са с нас. За нас това е гаранция, че можем да върнем териториите си", заяви Зеленски по време на изненадващото посещение на Блинкън.

Блинкън съобщи, че администрацията на САЩ ще предостави 2,2 млрд. долара на Украйна и 18 нейни съседи, включително България, под формата на дългосрочни инвестиции в рамките на програмата за чуждестранно военно финансиране. В изявлението той отбелязва, че е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за допълнителен пакет военна помощ за Киев на стойност 675 млн. долара, който "включва допълнителни оръжия, боеприпаси и оборудване от запасите на Министерството на отбраната на САЩ".

В рамките на следващия пакет от военна помощ американските власти ще прехвърлят на Киев допълнителни боеприпаси за ракетните установки HIMARS, нова партида противорадарни ракети HARM и четири 105-милиметрови гаубици. Това съобщи пресслужбата на Пентагона.

Освен това САЩ ще доставят на Украйна 36 000 артилерийски снаряда с калибър 105 мм, 100 бронирани автомобила, повече от 5000 противотанкови системи, 1,5 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, хиляда 155-милиметрови снаряда за дистанционно миниране, допълнителни гранатомети и стрелково оръжие, медицински бронирани автомобили и системи за нощно виждане.