Президентът Володимир Зеленски каза на пресконференцията в Тирана на 28 февруари, че иска да обсъди нови начини за укрепване на отбраната на Украйна с френския президент Еманюел Макрон, съобщи "Укринформ". Украинският президент очаква да се срещне с Макрон в Киев в средата на март, за да обсъди допълнително защитата на Украйна.

"Той (Макрон) каза, че ще говори за нови идеи за укрепване на Украйна и каза, че ще сподели информация с мен, когато дойде в Украйна", добави Зеленски.

На срещата със западни официални лица на 26 февруари Макрон подчерта необходимостта от засилване на мерките за сигурност, за да се предотвратят всякакви бъдещи руски атаки срещу други страни на фона на опасенията, че Балтийските страни, Полша и Грузия ще бъдат набелязани следващите.

Френският президент също каза, че изпращането на западни войски на място в Украйна не е "изключено" в бъдеще.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заедно с лидерите на Германия, Обединеното кралство и други европейски държави-членки на НАТО, отхвърлиха възможността за разполагане на свои войски в Украйна в отговор на предложението на Макрон.

Зеленски не присъства на срещата на украинските съюзници на 26 февруари в Париж, където беше повдигнат въпросът за потенциално участие на западни войски в Украйна.