сн. СКАТ

Хватката около Волен Сидеров вече започва да се стяга. Както BG VOICE писа през миналата седмица, в БСП и ДПС е пуснат в ход сценарий за дискредитирането на доскорошния им любимец, който осигуряваше кворума в Народното събрание. Сидеров стана неудобен, тъй като Ахмед Доган (който е реалният властник на ДПС, но се крие зад гърба на Лютви Местан) и Сергей Станишев си намериха нови пионки, които да им осигуряват кворум в лицето на двамата депутати, които напуснаха парламентарната група на ГЕРБ, обяснявайки действията си с уж някакво разочарование от партията на Борисов. Източници от БСП разкриха, че Сидеров е струвал прекалено скъпо, доста повече, отколкото биха излезли на социалистите и Доган двама по-невзрачни независими депутати. Още повече че г-н Сидеров се приема от левицата като несигурен и своеволен.

Най-напред в медиите бяха разпространени шпионски снимки от екскурзия на Сидеров и младата депутатка от ,,Атака" и негова любовница Деница Гаджева в Куба, за които BG VOICE вече разкри, че са били направени от BG дипломати в Хавана по поръчка на външно министерство. След тях медиите получиха и цял албум с кадри от луксозна разходка из Париж. Сега БСП и ДПС задействат и третата част от сценария, в която са привлечени и група евродепутати. За да не бие на очи, че акцията е на Станишев и Доган, в нея участват евродепутати от различни фракции в Европарламента, не само от групите на социнтерна (в която членува БСП) и либералния интернационал (член на който е пък ДПС). Въпросните евродепутати едва сега изразяват притеснение за действия на Сидеров от 2009 година, когато поне 39 кандидат-депутати от ,,Атака" са били принуждавани да подписват записи на заповеди за кредити от офшорни компании. Целта на лидера на ,,Атака" е била по този начин да ги държи в групата си. Записът на заповед е документ, който може да бъде предявен по всяко време, а въз основа на него подписалото го лице става длъжник със сумата, описана вътре. Парите при това стават изискуеми в момента на предявяването. Г-н Сидеров е смятал да извади документа за всеки един депутат, който е смятал да напусне парламентарната група на ,,Атака".

В писмо до ръководството на Европейската комисия, Европарламента и българските институции евродепутатите питат защо българските органи, сезирани още през 2009 г., не са се задействали. Според тях лично Сидеров почти е признал историята, защото е обяснявал на кандидат-депутатите през 2009 г., че въпросните документи са един вид ,,декларации за лоялност" или ,,договори за лоялност". Така според авторите се подриват основите на демокрацията.

През 2011 г. народни представители от ,,Атака" внесоха сигнал срещу Сидеров, че ги е принуждавал като кандидати да подписват декларации за лоялност, а по-късно разбрали, че с тях се оказали поръчители по заем от 150 хил. евро. Писмото на евродепутатите е подписано от Филип Качмарек от Европейската народна партия, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от групата на европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, Роджер Хелмер от групата ,,Европа на свободата и демокрацията". Те питат защо лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев не е взел отношение, особено след като има слухове, че ще се кандидатира за еврокомисар; защо прокуратурата е прекратила производство по случая; не е ли най-голямото престъпление възможността за манипулиране на демокрацията с такива подписани документи. Вместо да се задействат всички органи, Сидеров е председател на комисията за борба с корупцията в новия парламент, а гласовете на партията му крепят крехкото мнозинство на управляващите, припомнят евродепутатите в парламента.

Досега българската прокуратура действително си затваряше очите за Волен Сидеров. Главният прокурор Сотир Цацаров, който е изключително стриктен към всичко, свързано с ГЕРБ, проявяваше завидна разсеяност, когато идеше реч за сигнали срещу лидера на ,,Атака". Което бе обяснимо - г-н Цацаров е сред любимците на Ахмед Доган и цялата му бизнес и медийна империя, управлявана пък от Цветан Василев - директор на Корпоративна търговска банка, и Делян Пеевски - медийния магнат на ДПС. При тази благосклонност до днес нямаше как прокурор Цацаров изведнъж да се присети за стари грехове на Волен Сидеров и да се пришпори да ги разследва. Щеше да изглежда прекалено нагласено, а и вероятно да стресне ,,Атака" и лидера й. Затова Доган-Станишев използваха услужливите и наивни евродепутати, на които бе подхвърлена сламката със старите записи на заповед, отнасящи се при това до миналия парламент, на която те се хванаха. За радост на БСП и ДПС в сценария се самовключиха и ГЕРБ, които първи разпространиха писмото срещу Сидеров. Така сценарият е задвижен успешно и делото, което Цацаров кръшно ще образува в първите дни на Нова година срещу Сидеров, ще изглежда съвсем по правилата.

В самата ,,Атака", където са напълно наясно кой им организира акцията, обаче няма как да посочат с пръст виновника. От една страна, защото до вчера са му служили вярно с осигуряване на удобен кворум, а от друга - най-вероятно това е било финансово подсигурявано, за което специалисти по диверсиите като БСП и ДПС няма как да не са се подсигурили и с нужните доказателства, които също да полетят към медиите в удобен момент. По тази причина от партията на Сидеров са заели кръгова отбрана, основен акцент в която е, че г-н Сидеров е атакуван, понеже прокарал висок данък за собственици на ВЕИ централи. Както BG VOICE посочи, шпионските снимки от луксозните екскурзии на Сидеров и любовница приличат много повече на ДС акция, отколкото на мероприятие на икономисти.

,,Петима измислени евродепутати атакуват Волен Сидеров неслучайно, след като бе приет данък върху произвежданата от ВЕИ фирми енергия", каза депутатът от „Атака" Димитър Димов. Според него прокуратурата е проверила фактите, изложени в писмото до нея от евродепутатите, и не е открила потвърждение. Вярвам на българската прокуратура повече, отколкото на тези, написали писмото, каза още той. ,,Бойко Борисов е организаторът на всичко, защото срещу него има 7 сигнала в Комисията за борба с корупцията при Народното събрание", каза Димов. Той съобщи, че такива сигнали има и срещу Цецка Цачева, Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова. Тези сигнали обяснявали защо толкова от ГЕРБ държат на отстраняването на Волен Сидеров от председателския пост на тази комисия, смята депутатът. Димитър Димов попита дали някой от подписалите писмото евродепутати е бил даден на съдия-изпълнител за дължими кредити за огромни суми. Според него, след като това не е направено, значи такива подписани документи няма.