Ако някой в Белия дом се е надявал, че тази седмица фокусът ще е върху предложенията им да приватизират управлението на въздушния контрол и инфраструктурен план за 1 милиард долара, то не е предвидил най-важната пречка пред това - Доналд Тръмп. В рамките на два дни президентът изсипа серия от истерични туитове, които издават дълбоката криза, в която е изпаднал.

Първо, безпричинно се нахвърли върху кмета на Лондон след атаката там. После използва случая, за да промотира отново спрения от съда указ за гражданите на шест страни да влизат в САЩ, наричайки го "TRAVEL BAN!", преди да е ясно дали атаката е дело на имигранти или не. А с тези си туитове омаловажи и аргументите на адвокатите на Белия дом пред съда, че указът не е забрана за пътуване, която таргетира мюсюлманите.

След това се оплака от демократите, които според него бавили процеса по одобрение на предложените от него назначения в държавната администрация и за посланици. Истината е, че Тръмп все още не е предложил никой за стотици позиции в правителството, които трябва да бъдат одобрени, а демократите използват станалата традиция от предишния Конгрес тактика на републиканците за забавяне.

Последва нова атака към кмета на Лондон (столицата на най-близкия съюзник на САЩ), още малко за мюсюлманската забрана и ретуитване на клипчета от FOX News и атака срещу останалите медии в страната.

Тръмп дори се опита да получи кредит за това, че няколко държави в Близкия изток скъсаха отношения с Катар. Това стана малко след визитата му в Саудитска Арабия, известна като един от най-големите спонсори на тероризъм през последните десетилетия. Проблемът за Тръмп е, че САЩ имат голяма военна база в Катар и дългосрочни интереси в региона, за които страната е ключов играч. Но нюансите на политиката никога не са били силната черта на президента.

Служителите на Тръмп, които се появяват по телевизиите в негова защита, обясняваха как не трябва да се обръща внимание на всяка негова дума, но това предизвика отново сарказъм - туитовете на Тръмп са президентски изявления, защото... той е президент.

Изключителната активност на Тръмп в малките часове на деня, думите, изписани изцяло с главни букви, удивителните знаци и атаките към който му попадне са ясен знак, че президентът е на ръба и в паника. Той отдавна е изгубил контрол върху посланията, които излизат от Белия дом и дневния ред във Вашингтон. И това никога не е било по-ясно от сега - дни преди уволненият от него директор на ФБР Джеймс Коми да застане пред комисията в Сената, която разследва руската намеса в американските избори през миналата година.

Цялата страна е в очакване на тези показания, а трите големи телевизионни мрежи АВС, NBC и CBS обявиха, че ще ги излъчват на живо - нечувано за нещо тривиално като сенатско изслушване.

Но Джеймс Коми е човекът, който може да доведе до тотален колапс тази администрация и до импийчмънта на Доналд Тръмп. От него сенаторите ще търсят отговори на въпросите дали президентът се е опитал да му повлияе да спре разследването за руските връзки на Майкъл Флин - бившия съветник на Тръмп по националната сигурност. Коми може да разкрие и какви доказателства има за руската намеса, дали хора около президента са намесени и до каква степен. Коми е известен като методичен и последователен агент на ФБР, който е документирал всичко - след всяка среща с президента е подготвял паметни записки, които е оставил в агенцията. Според "Ню Йорк таймс" Коми е бил толкова разтревожен след среща с Тръмп, че поискал от министъра на правосъдието Джеф Сешънс да не го оставя повече насаме с президента и че иска министерството да защити ФБР от влиянието на Белия дом.

Според няколко различни репортажа Коми няма да даде своето мнение пред Сената дали поведението на Тръмп означава възпрепятстване на правосъдието - престъпление, за което президентът може да бъде импийчнат. Коми виждал ролята си като проводник на фактите, но щял да остави юридическите интерпретации на адвокатите и прокурорите.
Показанията на Коми се очакват със затаен дъх в столицата, а събитието се определя като "Супербола на Вашингтон". Коми наистина може да свали този президент от власт (както и го сложи, според демократите). А Тръмп не може да използва типичния си арсенал от атаки срещу него - не може пак да уволни Коми, атаките в туитър не касаят бившия директор на ФБР, защото той не е политик и няма избиратели, не може и да го съди или клевети в медиите. Ето защо президентът се чувства безпомощен и останал сам в Белия дом, изпуска напрежението именно в туитър. Само може да си представим какво ще стане в четвъртък, когато Коми ще застане пред Сената - NBC твърди, че вместо специален кризистен щаб в Белия дом Тръмп лично щял да отговаря в туитър на показанията на Коми. Очевидно е, че президентът иска да е своят собствен защитник, говорител, ПР и адвокат. Но от юристи често може да чуете - само глупакът се представлява сам.

 

Никой не иска да е адвокат на Тръмп - не слушал и не плащал

Големите адвокатски кантори във Вашингтон отказват да поемат защитата на Доналд Тръмп във връзка с разследването за руска намеса в изборите и евентуалните връзки на президента и неговия екип с Москва. В допълнение са и подозренията, че Тръмп се опитал да повлияе на бившия вече шеф на ФБР Джеймс Коми да спре разследването срещу Майкъл Флин, за което президентът може да бъде подложен на импийчмънт.

Според Yahoo news четири от най-големите и престижни адвокатски фирми са отказали поканата на Белия дом да поемат защитата на Тръмп. Те изтъкнали пред Белия дом различни мотиви като липса на време и ресурс заради други дела или конфликти на интереси с техни клиенти, които вече са получили призовки за руското разследване. Но истинските мотиви били, че адвокатите се съмнявали, че президентът ще се вслуша в техните съвети и че накрая ще плати.

Тръмп е известен с това, че като бизнесмен и сега като президент не се вслушва в препоръките на своите съветници, а и често завлича доставчиците на различни стоки и услуги за неговите бизнеси. А защитата му ще струва няколко милиона долара.

Адвокатите също така били притеснени дали искат да се асоциират с този президент и неговите противоречиви политики - според тях това ще навреди на шансовете най-добрите млади студенти да изберат техните кантори за работа, както и на публичния им имидж.