сн. БТА

Посланичката на САЩ Марси Рийс изненадващо обяви, че приключва предсрочно мандата си в София и ще напусне България на 28 юли. Тя каза, че това е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент. След това щяла да се пенсионира. Заедно със съпруга си - вече пенсионирания дипломат Чарлз Рийс, щели да се установят във Вашингтон.

В навечерието на 4 юли тя даде прием в посолството в София и пред близо 3,000 гости обяви оттеглянето си от поста, но не даде никакви обяснения защо това става предсрочно. Знае се, че мандатите на US дипломацията по света траят по 4 години. Предшественикът на г-жа Рийс - Джеймс Уорлик, също си тръгна преди края на мандата и също с мъгляви обяснения. „България ще ми липсва. Специални благодарности на многото ми български приятели и колеги. Вашето приятелство и колегиалност превърнаха моя опит във вашата страна в съкровище, което винаги ще пазя", каза г-жа Рийс.

Сайтът за разкрития и секретни документи „Фрог нюз" написа, че г-жа Рийс всъщност е изтеглена предсрочно в Америка заради изтичане на строго пазена информация от посолството. Сайтът твърди, че разполага с данните от българското разузнаване.

Първият проблем на г-жа Рийс бил свързан с разпространената от Ройтерс новина, че гранатометът, който се взриви на полигона край Анево, е бил тестван от американска фирма. Това била държавна тайна, която в никакъв случай не трябвало да се появява на бял свят. Въпросната US фирма се готвела да изнесе българско оръжие за така наречената умерена опозиция в Сирия, каквато вече всички са наясно, че няма - срещу режима на президента Башар Асад, който Америка иска да свали, се борят най-различни ислямистки образувания, най-популярно сред които е „Ислямска държава".

Военният министър Николай Ненчев побърза тогава да опровергае информацията, но Ройтерс го контрира, че е получила данните от „сигурни източници от американското посолство в София".

Паралелно с трагедията в Анево, където загина един американец, стана ясно, че 500 тона българско оръжие вече е напуснало пределите на страната със самолет. То било транспортирано за Саудитска Арабия, откъдето трябвало да бъде предадено на бойците срещу правителството на Башар Асад, тоест ислямистките банди. Саудитска Арабия се сочи в повечето доклади за Сирия като основния спонсор и помагач на радикалните сунитски ислямиски бойни групи в Сирия и Ирак. В световните медиите се появи информация, че зад оръжейните сделките стоят не само български фирми, но и такива, близки до ЦРУ. Ситуацията се нагнети до краен предел, когато във Facebook страницата на US посолството бяха публикувани снимки на танковете, които ще бъдат разположени в полигона край Ново село.
Фрог нюз пише, че скандалите, които последваха след всичко това, нарушиха правилата на американските власти за тиха дипломация. „На шефовете на посланичката не се понравил фактът, че посещенията на премиера Бойко Борисов и на хора от властта като Даниел Митов и Николай Ненчев при нея са станали публично достояние. „Подобна публичност създава антиамерикански настроения сред местното население, което започва да подозира, че Америка се намесва активно в управлението на България, особено когато отношенията с Русия са обтегнати до краен предел", цитира Фрог нюз анализатори от разузнаването. Именно заради подобна непремерена публичност световните агенции подозираха, че предсрочно е изтеглен от България и предишният посланик Джеймс Уорлик.
Преди да оглави мисията в България, г-жа Рийс беше главен заместник помощник-секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент. Президентът Барак Обама все още не е направил номинация за наследник на г-жа Рийс, затова се очаква, че името на новия дипломат в София ще стане известно след края на лятната ваканция.