от HOFSTRA University

Ню Йорк

В политиката има малко изключение от правилото, че нямаш втора възможност да направиш първо впечатление. В президентските избори тази възможност са първите дебати. В края на септември избирателите вече фокусират вниманието си върху кампанията и правят финалния си избор кого да подкрепят. Това важи най-много за тези 10-15% от нерешилите, които в крайна сметка решават изхода на двубоя. В понеделник вечерта над 80 милиона души гледаха дебатите между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп по телевизията. Не е ясно колко милиона още са ги следили в интернет. За двамата кандидати беше изключително важно да се представят добре в този първи сблъсък очи в очи.

Въпросът, който си задавахме преди това, беше кой точно Доналд Тръмп ще се качи на сцената - агресивният или по-умереният, който изглежда и звучи като президент. И в първите 20 минути милиардерът създаде впечатление, че може да се да държи като държавен глава на САЩ. Нанесе няколко много силни удара по Клинтън по теми като свободната търговия и дългата й кариера на политик, която според него е без резултат за хората. "Типичен политик - само говорене, без действия, звучи добре, но няма да сработи и никога няма да се случи. А нашата страна страда, защото хора като секретар Клинтън са взели толкова лоши решения", обобщи стратегията си за дебатите бизнесменът.

Но после нещата тръгнаха зле за Тръмп, когато сам падна в капана на Хилъри. А и показа, че не се е подготвил за дебатите и изглеждаше незнаещ по ключови теми и въпроси за външната и вътрешната политика.

Това, което може би подхлъзна Тръмп в капана, е споменаването на баща му още в началото на дебатите. "Доналд е късметлия в живота си, започна Клинтън. - Той е стартирал своя бизнес с 14 милиона долара, дадени му на заем от баща му. И той наистина вярва, че колкото повече се помага на богатите хора, толкова по-добре ще сме ние и всичко ще се нареди след това."

Тръмп бързо отхвърли твърдението и каза, че е получил "много малък заем", който той е превърнал, по думите му, в компания за милиарди. И ако точно в този момент Тръмп изглеждаше спокоен, то в следващия час той изгуби контрола си. Клинтън използва това, което през цялата кампания изглежда като най-лесния начин да изкараш Тръмп от кожата му - твърденията, че не е успешен бизнесмен, а богат наследник.

В резултат на провокацията на сцената се появи арогантният, саркастичен Тръмп, когото мнозина не си представят като главнокомандващ и държавен глава дори и да не са привърженици на Клинтън.

Той започна с подигравателния въпрос - дали може да нарича опонента си "секретаря Клинтън". "Това ОК ли е? Искам да си щастлива. За мен е много важно да си щастлива." След което продължи с чести прекъсвания, докато тя говореше, и беше в отбранителна позиция, когато Клинтън го обвиняваше в открити лъжи или неща, по които е сменял позицията си - подкрепата му за войната в Ирак, глобалното затопляне като измама, измислена от китайците,  и отказа му да си покаже данъчните декларации (обичайна практика за всеки кандидат за Белия дом през последните 40 години).

Клинтън изглеждаше доволна, след като многократно подхвърляше по едно добре измислено изречение атака към Тръмп и след това се наслаждаваше на шоуто на бизнесмена. С това на практика провали  шансовете си да убеди нерешените избиратели, че има темперамента за президент.

Когато след края на дебатите попитах шефа на Републиканската партия Рейнс Прибъс дали Тръмп си е изпуснал нервите, той отрече:  "Не, не, въобще. Той се въздържаше. Мисля, че Доналд Търмп се справи чудесно и той показа на американския народ, който иска да избере кандидата на промяната. Цялата стратегия на Хилъри Клинтън беше да изкара Доналд Тръмп от равновесие, но не се получи. Той беше въздържан и мисля, че беше добра вечер за Доналд Тръмп."

Но фактът, че хората от екипа на Тръмп се появиха доста късно след края на дебатите в залата за коментари, която вече беше пълна със сътрудници на Клинтън, показва, че в кампанията на бизнесмена са имали нужда от повече време, за да измислят опорните точки.

Вместо истински сблъсък на идеи и визия за бъдещето на Америка двамата кандидати прекараха по-голямата част от времето на сцената в нападки по теми, които много избиратели определят като "безсмислени" и "неважни".

В реално време десетки новинарски сайтове проверяваха дали думите на кандидатите са истина. Тръмп беше победителят в тази категория - основно негови твърдения се оказаха лъжа. Заради липсата на подготовка не успя и да нанесе силен удар по спорни моменти от външната политика на САЩ, когато Клинтън беше държавен секретар. Идеален пример за двете е тази реплика на Тръмп: "Сега вие говорите за унищожаването на „Ислямска държава", но вие бяхте там, бяхте държавен секретар, когато тази организация беше малко бебе. Сега „Ислямска държава" е в над 30 държави и вие ще ги спрете? Не мисля така." Фактът обаче е, че тази терористична групировка съществува едва от 2003 година (а не през целия живот на Клинтън) когато се казваше "Ал Кайда в Ирак". През 2011 се превърна в ИДИЛ, когато Клинтън беше държавен секретар, но най-много разшири мащаба и жестокостта на действията си след 2014 г., когато тя вече не беше на този пост.

Един от най-големите пропуски на Тръмп дойде, когато трябваше да затвърди едната от водещите теми на кампанията - Клинтън няма достатъчно сила и енергия, за да бъде в Овалния кабинет.

"Казах, че тя не притежава енергия. Да бъдеш президент на тази държава е нужна огромна енергия", обясни бизнесменът. Но през цялата вечер той подсмърчаше и разделеният екран показваше нея в по-добра форма. Клинтън му отвърна с фраза, която вероятно е добре репетирана и централна на кампанията й в Бруклин: "След като той пътува до 112 държави и договори мирно споразумение, спиране на огъня, освобождаване на дисиденти, откриване на нови възможности по света и дори прекара 11 часа, давайки показания пред комисия в Конгреса, такава може да ми говори за издръжливост."

Демократите изглеждаха доволни от представянето на Клинтън, а и първите проучвания потвърждават надмощието й в първите дебати. Пред BG VOICE временно изпълняващата длъжността председател на Демократическата партия Дона Бразил определи представянето на Клинтън като "фантастично". "Тя е единственият кандидат с план за бъдещето, единственият кандидат, който има план за проблемите на средната класа, единственият кандидат с план за победа над ИДИЛ, единственият кандидат, който разбира заплахата от глобалното затопляне и най-важно - тя е е единственият кандидат, който разбира лекуването на раните в расовото разделение. Аз мисля, че представянето й беше страхотно тази вечер."

Но дали това, което се случи на сцената, ще е достатъчно, за да се променят нагласите в тази президентска надпревара, която показва подкрепата за двамата на кантар. В последното проучване на АВС/Washington Post преди дебатите Клинтън имаше само 2% преднина пред Тръмп, което е в рамките на статистическата грешка (46 на 44 на сто).

Истината е, че няма какво да промени мнението на твърдите ядра, които подкрепят който и да е от двамата кандидати. Но от горното проучване е ясно, че има едни 10%, които още не знаят за кого биха гласували. И според проучванията след дебатите Тръмп е изгубил мнозинството от тях. Защото разчиташе на стратегията, която му донесе успех във вътрешнопартийните избори, а не на стабилна подготовка и контрол на емоциите и егото си. Но засега изглежда, че само той не го осъзнава.

Но дори и да е така, кратката политическа биография на Тръмп е показала, че загубата на сцената не означава загуба на подкрепа. Остават още 2 дебата и малко повече от месец до гласуването. Шоуто е гарантирано, а играта загрубя.

 

"Вашингтон пост" избра карикатура на Комарницки за Тръмп и Хилъри

bigdebate-kormarnitski_300Карикатура на българския автор Христо Комарницки бе публикувана днес от в. "Вашингтон пост" часове след първия телевизионен диспут между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

Засега все още няма данни Доналд Тръмп да е заявил, че Комарницки вече 15 години си изкарва заплатата на негов гръб, отбелязват от "Клуб Z". Такъв коментар направи преди време българският премиер Бойко Борисов за карикатуриста.

„На всички е ясно защо американските избори предизвикват такъв интерес - това всъщност са избори за един вид "господар на света" или за "полицай на света", или за "шериф", или както искате го разбирайте", коментира пред камерата на bTV карикатуристът от в. "Сега".

Така описва той творбата си: „Това беше по-скоро една моя представа за дебатите, нарисувана всъщност преди те да се състоят.

Ами всъщност тук Хилъри се явява като един вид като жена звероукротител. Пъхнала си е главата в устата на "Звяра" Тръмп, който пък от своя страна е доволен и си прави селфи как схрусква своята опонентка."

Това не е първата карикатура, която художникът посвещава на американските кандидат-президенти: „Може би това е другата причина, поради която се вторачваме в изборите в далечна Америка. На мен определено ми липсват дебати, сблъсък на мнения, на идеи. Това изчезна от нашия политически живот, превърна се в едно One man show и крайно време е да върнем дебатите както такива."