Майкъл Пелехач на летището, преди да отпътува за България

Американец вдъхнови своите български ученици да отворят сърцата си и да повярват, че могат да променят света. Възпитаници на езиковата гимназия "Пейо Яворов" в гр. Силистра подеха невероятната инициатива да съберат средства за построяването на училище за децата, които учат под открито небе в Гватемала, Гана или Лаос. Мащабното начинание на силистренските деца провокира техният учител по английски език Майкъл Пелехач.

 След като завършва университета Дюк, който е един от най-престижните в света, Майкъл прочита книгата на Адам Браун "Обещанието на един молив" и черпи вдъхновение от нея. Преди осем месеца 26-годишният американец се разделя с корпоративния свят в Минеаполис, щата Минесота, и заминава за Силистра, за да преподава английски език по програмата "Фулбрайт". "Бях силно привлечен от България, защото там се събират Изтокът и Западът" - споделя ентусиазма си Майкъл. "Има толкова богата култура - била е част от Римската империя, от Византийската империя, от Османската империя, част от Източния блок, а в момента е млада капиталистическа държава, която, въпреки че все още търси своя път, носи със себе си силно чувство за национална принадлежност." Освен заради богатата култура и история Майкъл избира България, защото иска да научи език, коренно различен от английския, и в момента вече може да говори свободно български. Това, което най-много му харесва в Силистра обаче, са хората - неговите ученици, колеги и съседи, които му помагат постоянно. "Българите са едни от най-грижовните и гостоприемни хора, които някога съм срещал" - разказва Майкъл. Преподавателят е силно впечатлен от таланта на българските деца, от техния интелект и креативност, които решава да отключи още повече, като им предаде два урока. "Искам да ги науча на съпричастие. Въпреки че България е една от най-бедните страни в Европейския съюз, по света има други хора, които също имат много труден живот.  Освен това искам да покажа на моите ученици, че дори малка група от 25 души има капацитета да направи промяна в света."

Така се ражда идеята за благотворителна кампания. Целта им е да съберат $25,000 за 25 учебни дни чрез организацията "Pencils of Promise" със седалище в Ню Йорк и да построят училище в Гана, Лаос или Гватемала. За целта подготвят специален клип в YouTube и създават страница с набирателната сметка. "Наистина се гордея с моите ученици - обяснява Майкъл. - Положиха много усилия, за да направим видеото. С него показваме, че много ученици нямат чинове, столове, дори класни стаи и изминават по няколко километра всеки ден, за да стигнат до някакво подобие на училище" - допълва Майкъл. Развълнувани от мащабния проект са и десетокласниците, които са убедени, че отваряйки сърцата си, наистина могат да постигнат много. "С този проект целим да осъществим мечтата на много хора, да направим едно добро дело и се надяваме, че ще имаме много последователи, които също ще се вдъхновят от нашето начинание" - сподели Доротея. В промяната вярват и другите ученици. "Аз съм горда, че можем да бъдем част от нещо толкова голямо и че можем да променим бъдещето на толкова деца" - вълнува се Миряна.

 Майкъл Пелехач преподава и в Америка, за да запознае децата там с България. През миналия месец дава културен урок по скайп на малчугани от детска градина в Гринсборо, Северна Каролина. Разказва им как се спелува България, къде се намира и дори ги учи на няколко израза на български. "Целта на моята програма е все пак да се разрушат бариерите, които пречат на американците да разбират българите. Какъв по-добър начин от това да им събудя интереса към България, докато са още в толкова ранна детска възраст" - обяснява Майкъл. Целта, която си поставя, определено е постигната, защото след урока няколко от децата казват на родителите си, че искат да прекарат следващата си ваканция в България. Майкъл смята, че отговорността да направим света по-добро място е изцяло наша. "Посланието, което искам да предам, когато се върна в Америка, е, че има невероятен талант в страните, за които изобщо не си мислим, и можем да направим много, за да отключим този потенциал."

 Успех набира и благотворителната кампания, която започна в Силистра. Само през първата седмица от старта й вече има събрани над $9,000. Всеки, който иска да помогне на българските ученици да подарят училище на своите връстници в Гана, Лаос или Гватемала, може да направи дарение или да сподели инициативата. Краят на кампанията е в петък, 1 май.

Линк към кампанията: https://fundraise.pencilsofpromise.org/fundraise?fcid=395631