Комисията, която ще бъде съставена ако антикорупционният закон бъде приет, ще има разследващи правомощия. С този закон целим да решим този въпрос за разследванията, а те са трудни, защото корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено  висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на ПП, и законът на Министерство на правосъдието и на МС залагат на концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва корупционни престъпление и престъпления по високите етажи на властта.

Това обяви в студиото на NOVA служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той посочи, че хората, които ще работят в тази Комисия ще имат специални разузнавателни средства.

Зарков разграничи комисията от КПКОНПИ.

"И към момента КПКОНПИ има много широки правомощия от оперативен характер. въпросът е, че няма разследващи функции. Затова ние решихме да има орган с ясни компетенции и правомощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, но не може да я ползвате в наказателното производство, се поставя въпроса защо я събирате”, посочи Зарков. Във въпросната комисия ще има 5 души, избрани от НС, президента и върховните съдилища, като всеки един от тях ще председателства в срок от една година. Накрая трябва да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на ПП и на Министерство на правосъдието, е залегнало възможността евентуален отказ на прокуратурата да продължи работа да бъде обжалван пред съда”, поясни Зарков.

Той допълни обаче, че тази Комисия няма да разследва главният прокурор.

“Това  е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване”, обясни той. “За мен е важно този закон да бъде приет. Всички думи биха имали значение, включително и тези на ГЕРБ, ако с техните гласове бъде приет качествен закон. И да бъде публикуван в Държавен вестник”, категоричен бе правосъдният министър.