Президентът на Канадската футболна асоциация (КСА) Ник Бонтис обяви, че подава оставка. Причината е, че не е успял да намери решение на проблемите между федерацията и мъжкият и женският национални отбори.

Основният казус, който за момента няма решение, е свързан със заплащането на играчите от двата национални тима.

Бонтис, който беше избран на поста през ноември 2020-а година с мандат за четири години, обяви, че програмите и за двата национални тима – макар и с намалени бюджети, имат потенциала да бъдат свързани с "исторически колективен договор".

Женският национален отбор обаче започна протестни действия заради липсата на равно заплащане. В знак на протест те излязоха с лилави фланелки с надпис "Достатъчно! Ние сме до тук!" преди първия мач от турнира SheBelievesCup, съобщава БТА.

"Въпреки че бях един от най-големите привърженици на изравняването на конкурентната среда за представяне на нашия женски национален отбор, за съжаление няма да ръководя тази организация, когато това се случи един ден, заяви Бонтис в специално изявление.

Признавам, че моментът изисква промяна. Последното споразумение на женския национален отбор с федерацията изтече през 2021-а година. В същото време играчите от мъжкия национален отбор си сформираха своя асоциация през август миналата година, което беше наложително заради предстоящото участие на "Кленовите листа" на Световното първенство в Катар.

Мъжкият национален тим подкрепи жените и в знак на солидарност част от бюджета му беше даден на женския отбор. Но и те искат дългосрочно решение на проблема, което не е намерено до момента.

След оставката на Бонтис федeрацията временно ще се управлява от генералния секретар Ърл Кокрън, който ще има основни административни функции.

Футболът в Канада в последните години преживява истински бум, но причината за това е само една – прекалено много емигранти от футболни страни се заселват в страната.

Нито федерацията, нито правителството имат готовност или възможност да отговорят на финансовите потребности за един по-професионален футбол. И докато за мъжките отбори частни спонсори все пак се намират, то при жените нещата остават сложни.