25 000 лева глоба наложи Комисия за защита на потребителите на магазин “Кауфланд” в Дупница за невярна цена. Санкцията е обжалвана от търговската верига с мотива, че случаят е маловажен, но Районният съд в Дупница я е потвърдил като законосъобразна. Решението е на съдия Страхил Гьошев. При проверка в обекта служителите на КЗП извършили, в качеството на потребител, контролна покупка на 1 брой замразена пица “4 сирена”.

Обявената на витрината цена е била 8,49 лв., а на касата е таксувана като 8,99 лв. и заплатена от проверяващите. Предлагани по същия начин са и други видове пици. Според търговското дружество причината е, че те са били с намалени цени в предишен период, но поради технически причини етикетите на са били сменени своевременно от персонала.

Съгласно Закона за защита на потребителите невярната информация за цена, обявена чрез етикета, несъмнено може да въведе потребителите в заблуждение. Потребителите вземат своето търговско решение на база информацията за стоката, вкл. нейната цена. Тъй като обявената цена не е вярна, следователно е заблуждаваща, защото съдържа невярна информация. Нарушението се санкционира с глоба от 2 000 до 50 000 лева.

“Явно се касае за нееднократен пропуск, доколкото са налице няколко различни вида стоки от този тип, които са били с неправилно поставен етикет. Търговският обект е голям, част от хранителна верига и с ежедневен оборот на подобни замразени храни и сериозна посещаемост от гражданите, което би могло да доведе до засягането на голям брой потребители, а от там и завишава сериозно обществената опасност на нарушението”, се посочва в решението на Районен съд – Дупница, който потвърждава санкцията от 25 000 лева.