Мюсюлманин по всяка вероятност стои зад взрива в Ню Йорк в неделя. Почти няма съмнение, че инцидентът е предизвикан от ислямист. Заподозреният, идентифициран от властите в Ню Йорк като заподозрян, търсен за разпит във връзка с взрива, при който пострадаха 29 души, се казва Ахмад Хан Рахими, 28-годишен натурализиран гражданин на САЩ от Афганистан. Властите смятат, че той би могъл да ги насочи и към разкриването на извършителите на другия взрив, при който раница, съдържаща до 5 устройства, избухна в гр. Елизабет, Ню Джърси, след като робот се опита да я деактивира. Рахими е роден на 23 януари 1988 г. в Кабул.

Експлозията в района „Челси" и инцидентът в Ню Джърси са в резултат от самоделни бомби в тенджери под налягане. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който първо каза, че атаката не изглежда да е свързана с международен тероризъм, вече обърна тона и съобщи нови доказателства, които подсказват обратното. „Няма да се изненадам, ако се окаже, че има чуждестранна връзка със станалото", каза г-н Куомо.

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио каза, че хората трябва да проявят търпение, за да научат пълната история за взрива в събота вечерта в Манхатън. Източник от полицията заяви, че разследващите не залагат много на твърденията из социалните мрежи на различни групировки - знайни и незнайни, че поемат отговорност за взривовете. Губернаторът Куомо предупреди, че още 1,000 полицаи и военни от Националната гвардия ще поемат патрулирането в метрото на Ню Йорк като предпазна мярка.

Междувременно всичките 29 пострадали при взрива бяха изписани от болницата.

Запис от събота показва мъж да тегли чанта на колелца край мястото на експлозията на 23-та западна улица около 40 минути преди взрива. На записа се вижда същият човек със същия сак на 27-а западна улица близо 10 минути по-късно. Той оставя чантата, където полицията по-късно намира неизбухнала тенджера под налягане. След като си тръгва, двама мъже вадят бял плик, в който вероятно е тенджерата, от сака и го оставят на тротоара. Разследващите не са установили каква е връзката между двамата мъже и теглещия чантата на колелца.

Бомбата, детонирана в Ню Йорк, е подобна на тази, използвана при нападението на Бостънския маратон през 2013 г. И в двата случая самоделните взривни устройства са били направени от тенджери под налягане.

Рахими бе заловен след престрелка с полицията в град Линдън, Ню Джърси, при която двама полицаи и заподозреният бяха ранени. Според очевидци полицейски служител е забелязал Рахими в преддверието на бар и се е доближил до него, при което е започнала стрелба. Разследващите са идентифицирали Рахими в неделя следобед с помощта на пръстови отпечатъци, съобщи представител на органите на реда. Той не е бил известен на органите на реда, заяви Крис Болуидж кмет на Елизабет, Ню Джърси. Засега властите отрекоха да издирват други заподозрени. „Няма доказателства, че има терористична клетка, която да действа в града или в региона", заяви Бил Суини, заместник-директорът на бюрото на ФБР в Ню Йорк.

При друг, следен внимателно от всички, инцидент - в мола в Минесота в събота вечерта, когато бяха наръгани няколко посетители, нападателят бе убит. Историята се разигра в Crossroads Mall рано вечерта, като според записите първото обаждане е било получено около 20:20 ч. местно време. Всички ранени бяха настанени в местна болница и получават необходимото лечение. От полицията съобщават за девет ранени.

Към 23 ч. в събота търговският център все още бе отцепен и никой не е можеше да влиза или излиза от него. Извършителят е „споменал нещо за Аллах", коментират от полицията. „Ние потвърдихме, че той е попитал поне един човек дали е мюсюлманин, преди да го нападне", уточняват властите.

Нападателят е идентифициран като 22-годишен американец от сомалийски произход, мюсюлманин. По думите на лидера на сомалийската общност в щата Абдул Кулан извършителят на нападението се е казвал Дахир Адан. Той е бил познато лице на общността и е работел като охранител на почасова работа. Кулан описва Адан като „умен и надежден човек". Той не знае какви са мотивите му, но бил убеден, че „не е свързано с терористични подбуди".