Българи в Ню Йорк протестират срещу новия Изборен кодекс, който ограничава броя на секциите извън ЕС до 35

Централната избирателна комисия обяви, че стартира събирането на заявления за организиране на избирателни секции в чужбина за предстоящите на 6 ноември избори. На тях ще гласуваме за президент, както и на инициирания от Слави Трифонов и екипа му референдум.

Заявленията могат да бъдат подавани писмено до съответното генерално консулство, а също и електронно. Срокът за подаване на заявления е 11 октомври. Гласуването на президентските избори е задължително за всички български граждани, на референдума - не.

По новия Избирателен кодекс, за да се отвори секция, ще са нужни 60 заявления. За разлика от преди няма да се отварят автоматично места за гласуване. В страни извън Европейския съюз ще може да има най-много 35 секции по предложения на дипломатите. Това е по-малко от местата за гласуване, които бяха отворени в САЩ на предишните избори. Кодексът предизвика множество протести, първата му версия получи ветото на президента Росен Плевнелиев. Но таванът от 35 секции беше компромисният вариант, за който настояваха т.нар. националисти около Валери Симеонов.

Голямото предизвикателство на тези избори ще е пред посланиците и генералните консули в страни извън ЕС.  По тяхната преценка, гласи пресният чл. 14 от Изборния кодекс, ще се определят изборните секции в страните извън Европейския съюз. В кодекса е записано, че решението е въз основа на "териториалното разпределение на българската общност и отдалечеността на избирателните секции".

Пред парламентарната комисия за българите в чужбина постоянният секретар на външното ни министерство Василий Такев казва, че критериите си противоречат. "Първото, което ми идва с моя скромен опит от 40 години в тая служба, е Турция, разбира се. Какво правим, ако имаме подадени съгласно закона заявления в 50 населени места? Това е дадено като дискреция на посланика, на ръководителя на дипломатическото представителство в Турция, да реши къде ще има секции. Както и да го гледате, винаги той ще бъде в конфликт. Критериите, които са посочени в Изборния кодекс, общо взето са общи и те не могат прецизно да установят от тези примерно 50 места защо тези 35, защо в 35 трябва да се открият секции. Например в единия град са подадени 120 заявления от избиратели, а в другия 72. Обаче в този, където са 72, има по-голяма българска общност - примерно 5,000 български граждани, а в другия има 2,000, но са подадени 120 заявления. Кой критерий в съзнанието на посланика ще превалира, за да реши, че ще бъде мястото X вместо мястото Y?"