В сряда в Исландия започна работа "най-голямата в света" инсталация, предназначена да изсмуква замърсяването от атмосферата, което нагрява планетата, подобно на гигантски вакуум. "Мамут" е втората комерсиална инсталация за директно улавяне на въздуха, открита от швейцарската компания Climeworks в страната, и е 10 пъти по-голяма от предшественика си "Орка", който започна работа през 2021 г.

Директното улавяне на въздуха, или DAC, е технология, предназначена за засмукване на въздух и отстраняване на въглерода с помощта на химикали. След това въглеродът може да се инжектира дълбоко под земята, да се използва повторно или да се трансформира в твърди продукти. Climeworks планира да транспортира въглерода под земята, където по естествен път ще се превърне в камък, като го блокира за постоянно. Тя си партнира с исландската компания Carbfix за този така наречен процес на секвестиране.

Цялата операция ще се захранва от изобилната и чиста геотермална енергия на Исландия.

Решенията за климата от следващо поколение като DAC се радват на все по-голямо внимание от страна на правителствата и частната индустрия, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива. Концентрацията на затоплящия планетата въглероден двуокис в атмосферата достигна рекордно високи стойности през 2023 г. Тъй като планетата продължава да се нагрява - с опустошителни последици за хората и природата - много учени твърдят, че светът трябва да намери начини за отстраняване на въглерода от атмосферата в допълнение към бързото намаляване на употребата на изкопаемите горива.

Но технологиите за отстраняване на въглерод, като например DAC, все още са спорни. Те са критикувани като скъпи, енергоемки и недоказани в голям мащаб. Някои защитници на климата се опасяват също, че те могат да отклонят вниманието от политиките за намаляване на изкопаемите горива. Тази технология "е изпълнена с несигурност и екологични рискове", каза Лили Фур, директор на програмата за икономика на изкопаемите горива в Центъра за международно екологично право, говорейки за улавянето на въглерод като цяло.

Climeworks започва изграждането на "Мамут" през юни 2022 г. и според компанията това е най-голямата подобна инсталация в света. Тя има модулен дизайн с място за 72 "колекторни контейнери" - вакуумните части на машината, които улавят въглерода от въздуха - които могат да се подреждат един върху друг и да се преместват лесно. Сега са монтирани 12 такива контейнера, като през следващите няколко месеца ще бъдат добавени още.

Според Climeworks при пълен капацитет "Мамут" ще може да извлича 36 000 тона въглерод от атмосферата годишно. Това се равнява на изтеглянето на около 7 800 автомобила, задвижвани с бензин, от пътя за една година. От Climeworks не посочват точна цена за всеки тон премахнат въглерод, но твърдят, че тя е по-близо до 1 000 долара за тон, отколкото до 100 долара за тон. Втората стойност се смята за ключов праг за осигуряване на достъпност и жизнеспособност на технологията.