Администрацията на президента Байдън обяви в петък, че мораториумът върху плащанията на федерални студентски заеми, който изтичаше в края на септември, ще продължи до 31 януари. Министерството на образованието заяви, че това е "последно удължаване" и че новата финална дата ще намали риска от необслужмане на дълговете и неустойки. По думите на образователния министър Мигел Кардона "паузата в плащанията даде възможност на много американци да се съсредоточат върху семействата си, здравето и финансите, вместо върху заеми" по време на пандемията. Икономиката обаче се възстановява и това финално удължаване на мораториума ща даде на взелите заем достатъчно време да "планират рестарта и да осигурят плавен път кам изплащането" . Мораториумът не включва тези, които се взели частен заем.

Президентът Байдън отдавна е под натиск на привържениците на намаляване на дълговия натиск да удължи мораториума на плащанията, докато страната продължава да се промъква през препятствията на пандемията. Друг аргумент бе, че не е коректно да се остави замразяването на плащанията да приключи през септември, без да се даде време на кредитополучателите да се подготвят.

Министерството на образованието обяви, че в следващите дни започва да влиза в контакт с длъжниците, за да ги уведоми надлежно за удължаването на гратисния период, и ще предвиди нужните ресурси за възобновяването на плащанията.