Белгийската полиция арестува гръцкия евродепутат социалист Ева Каили, заместник-председател на Европейския парламент, във връзка с разследване за корупция, в което е замесен домакинът на Световното първенство по футбол Катар, съобщи прокуратурата в петък. Арестът бе извършен часове след като четирима други заподозрени бяха задържани във връзка със същия случай. И четиримата са или италиански граждани, или са родом от Италия, съобщи за АФП източник, близък до разследването.

Каили е партньор на един от четиримата, парламентарен сътрудник от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, каза източникът.

В изявление, публикувано по-рано от белгийските прокурори, се споменава държава от Персийския залив като част от разследването, без да се назовава нейното име, и макар да се казва, че сред арестуваните е и бивш евродепутат, той не бе идентифициран. В съобщенията на белгийската преса обаче се казва, че въпросната държава е Катар, а бившият евродепутат е Пиер-Антонио Панцери от Италия, който е бил социалист в парламента между 2004 и 2019 г.

http://gty.im/131415583

Федералната прокуратура на Белгия обяви по-ранните арести след серия от обиски на 16 адреса в столицата Брюксел.

"Днешните претърсвания позволиха на разследващите да открият около 600 000 евро в брой", се казва в изявление на прокуратурата, "Бяха иззети също така компютърно оборудване и мобилни телефони. Тези данни ще бъдат анализирани в рамките на разследването."

Източник, близък до случая, потвърди съобщенията в пресата, че разследването е по подозрения за опити на Катар да корумпира бивш евродепутат от италианската социалистическа партия, който според белгийските издания Le Soir и Knack е именно Панцери. 67-годишният Панцери понастоящем оглавява базираната в Брюксел организация за защита на правата на човека, наречена "Борба с безнаказаността".

http://gty.im/131415584

Според съобщенията генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), италианецът Лука Визентини, също е бил сред арестуваните. От МКП заявиха, че са "запознати" с медийните съобщения, но засега нямат повече коментари.

Предполагаемият подкуп се случва в момент, когато домакинът на Световната купа по футбол Катар полага големи усилия да подобри имиджа си в лицето на критиките за състоянието на защитата на работниците и правата на човека.

В интервю за АФП в понеделник Визентини приветства напредъка, постигнат от Катар по отношение на правата на работниците, но настоя, че "натискът" трябва да се запази и след приключването на футболния турнир. Условията на труд за работниците-мигранти са силно критикувани, особено в навечерието на Световното първенство по футбол. Доха въведе реформи в системата за мигрантски труд, но критиците настояват, че трябва да се свърши още работа, за да се гарантира, че промените ще имат ефект.