Полицията задържа 18-годишен ученик, който превозвал 57 мигранти, съобщава БНТ. Арестът е станал на автомагистрала „Тракия".

Мигрантите са афганистански граждани, нито един от тях няма документ за самоличност.

Ученикът имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Той се съгласил, а за превуза му бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу около 3000 евро на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието, с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България.

Вървели пеша около 3-4 дни, достигнали до карнобатското Крумово градище, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека. Ученикът ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия.

Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия" автомобилът бил спрян от полиция. 18-годишния младеж е задържан 72 часа.