Йонагуни е символ на японската култура. Разположен на 110 километра отвъд източния бряг на Тайван, островът удивлява с неравната си и планинска брегова линия. Той е с размери 4 на 10 км и има освежаващо недокосната атмосфера, неповлияна от съвременността. Населението е малко, най-вече японци, които биха ви посрещнали много топло и радостно. Островът е известен с природата си, която предлага на туристите безброй възможности за приключения.

Това, което привлича търсачите на загадки тук, са подводните руини, които може да откриете на южния бряг. Артефакт, направен от солидни скални плочи, с размери 100х50х25 метра. Датира отпреди поне 8,000 години, което е изключително рано за технологията, с която са изработени скалите.

Има различни теории за произхода на структурата. Някои смятат, че тези руини са останките от изчезналия континент на Му, а други археолози - че са се образували при необясними геологични процеси.
Този невероятен мегалит е открит случайно от гмуркач през 1995 г., който преминал разрешената граница за гмуркане на Окинава. Човекът бил поразен, когато съзрял огромната структура на морското дъно, покрита с корали. Снимките предизвикали голяма сензация след публикуването им най-напред в японските вестници. След това различни екипи разглеждат откритието и скоро откриват следи от други древни подземни образувания. Интересното при масивната конструкция е, че има арки, направени от красиво оформени каменни блокове, чийто архитектурен стил напомня на този при цивилизацията на инките.

Спорът дали са направени от човека, или са дело на природата, приключва, когато геолозите потвърждават изкуствения произход на руините. Някои смятат, че останките от потъналата цивилизация датират отпреди 10,000 г., тоест още преди зараждането на египетската цивилизация, въпреки че историците оспорват това.
Легендата за Йонагуни гласи, че преди много, много години този остров бил посетен от златокоси великани, които имали по 3 очи. Великаните живеели в страна, наречена Нираи-Канай - прекрасно място, което е източник на щастие за целия свят. В някои варианти на легендата Нираи-Канай е планетата, от която пристигнали извънземни колоси със златните коси. И именно тези юнаци били изградили подводните пирамиди край острова. С останките на Йонагуни са свързани прелюбопитни факти: дъното на района около тях е с доста по-силна гравитация и от време на време във водните дълбини се наблюдават странни просветвания. „Фойерверките" се дължат на електромагнитни явления, които земната наука не е изследвала досега", подчертава Теруаки Иши, професор по геология в Токийския университет.
Какво точно може да се види на това място? Недостроена стъпаловидна каменна пирамида с височина 24 метра, дължина повече от 55 метра, ширина около 20 метра. Върхът на пирамидата е само на 5 метра от повърхността на морето, напомняща по форма култова кула в Древна Месопотамия. До нея - два успоредни един на друг монолитни блока с тегло по 200 тона, които са идеално обработени. Американски учени, изследвали подводната част на пирамидата, открили още 70 блока. Ако се има предвид скоростта, с която се е повишавало нивото на океана при топенето на ледниците, американците предполагат, че може да са изградени дори и преди 15,000 години. Най-поразителното обаче е, че Йонагуни много прилича на египетските пирамиди. Нещо повече: тя и те се намират на една и съща географска ширина. Освен това ширината на основата на Йонагуни съвпада с тази на Хеопсовата пирамида. Другата неразгадана тайна е защо Йонагуни не е довършена.
Любопитно е, че Баалбекските тераси в Ливан също не са достроени. Всеки техен блок тежи около 800 тона. Последният, неизсечен докрай, така си останал в каменоломната и тежи повече от 1,000 тона. Изчислено е, че за да се премести този блок, ще са необходими едновременните усилия на 40,000 души.Що за техника са имали хората, обитавали преди 15,000 години районите на Йонагуни и Баалбек? С нея те би трябвало да са рязали камъка като с лазер и да са пренасяли каменни блокове, тежащи стотици, че и хиляди тонове. В други части на света също има недоизградени обекти с гигантски размери - например в Централна и Южна Америка, на остров Пасха. Като че ли една и съща ръка е чертала планове и схеми, като че ли е използвана една и съща техника. 
По размери този тайнствен град е сравним с площта на съвременен Рим. Повече от всичко изследователите се заинтересували от необикновенната каменна скулптура, приличаща на някакъв идол или божество.

Можем ли да говорим за следи от цивилизацията, населявала този град? Което да не е било преди хиляди, а преди милиони години дори!
Според официалната теория за развитие на нашата планета преди милиони години древния човек е бил съвсем примитивен и не би могъл да строи от камък такива съоръжения. Затова и учените ревниво поддържат версията, че всички тези идеално равни феномени, наподобяващи колони, стълбища и храмове, са резултат на естествени природни процеси, а не дело на човешка ръка. Но ако това е така и тези съоръжения са създадени от водата, тогава защо течението е работило само на едно и също място, та е образувало тези различни геометрични фигури: триъгълници, ромбове и дори кръгове. Те се виждат прекрасно дори и с невъоръжено око. След многогодишни изследвания и продължителни експедиции археолозите успели да създадат триизмерен макет на това необикновено съоръжение. Разглеждайки го, човек няма как да не предположи, че монументът действително прилича по-скоро на изработен от човешка ръка, отколкото на творение на природата.

,,Подводният град няма нищо общо с нашата цивилизация. Съдейки по разположението му, вероятно това е било, когато японските острови още не са съществували, когато всичко е било един континент, тъй като остров Йонагуни е най-крайният японски остров. В подводния град има пътеки, които вървят 100 метра напред, след което под прав ъгъл завиват наляво или надясно по още 20 метра. Пясъчниците и гранитът така не могат да се оформят от водата. Там има също и технологически отвори във вид на кладенци, които отиват в дълбочина. Може би там са стояли мачти или някакви колони. Но това със сигурност не би могло да бъде създадено от водата, разказва участникът в подводната експедиция на остров Йонагуни Кирил Модильовский.

Много анализатори и уфолози смятат, че вина за гибелта на града има мощно земетресение, тъй като остров Йонагуни е раположен в Тихоокеанския пояс на повишена сеизмична активност. Вероятно преди хиляди години поради разместване на земните пластове част от острова е потънала под водата.