сн. Facebook

Вече трета седмица в България се опитват да разплетат загадка с два трупа на майка и дете, намерени обаче на 400 километра един от друг. Най-напред случайни минувачи откриха в река Искър близо до село Долни Пасарел да плува куфар, в който лежеше съсеченото тяло на дете. Почти едновременно се разбра, че близо до бившата резиденция на Тодор Живков „Перла" пък са намерени останки на жена, за която вече се твърди, че е била майката на детето. Установи се, че тя е рускиня и се казва Анна Леонтиева, а синът й - Никита. Странното е, че според патоанатомите майката е била убита почти седмица преди сина си. Оттук започват загадките - кой е извършил това дръзко престъпление и защо е оставил живо детето дни след като се е разправил с майката.

Според една от полицейските версии 5-годишният Никита е станал свидетел на зверското убийство на майка си и затова е бил умъртвен. Това означава, че жертвата е познавала убиеца и затова усилията на криминалистите са насочени към издирване на приятелите на майката. Първи сред тях бе Герман Костин, който в определен период от време е имал любовни увлечения с Анна. За него се знае, че е женен за българка. Твърдеше се, че не живее с нея, защото се е установил в Кипър. Но няколко пъти е посещавал Анна в България.

През миналата седмица обаче той се свърза с българските власти и обяви, че е готов да пристигне в София и да свидетелства. Пред медиите избърза да направи няколко изявления, в която прехвърли топката на млад турчин, който бил последният любовник на Анна. Герман твърди, че тя е посещавала изгората си в Истанбул. 50-годишният Костин обаче също се оказа в Истанбул според разкрития на руската преса. Той настоява, че живее в Кипър заедно със съпругата си и двете си дъщери, а убитата Анна просто била негова съседка там и съпруга на неговия приятел Вадим Плотников. Следствието от своя страна бързо установи, че Герман е бил за последно в България през февруари, когато с Анна са се видели в София. Според него тя се возела в скъпа кола с турска регистрация, управлявана от мъж на около 35 години. Макар в първите си изявления Герман да твърди, че мъжът е турчин, в края на миналата седмица пред руската преса той вече обясняваше, че бил от кавказка националност и се наричал Паша.

Полицията в България обаче засега не издирва никакъв Паша, а продължава да търси самия Герман, защото Анна е живяла в негов апартамент в Приморско. Герман Костин е руски офицер в оставка, служил в горещи точки като Афганистан и Чечня. Бил в България в различни периоди след 2004 г., а в Кипър имал бизнес с недвижима собственост. Следствието допуска „кръстосване на бизнес интереси" между загиналата и Герман, също и битова свада от ревност, прераснала в бой с ножове. Свидетели, които живеят в близост до апартамента й в Приморско, твърдят, че дочули шум и пиянски гласове в дните, за които се предполага, че е убита жената. Смята се, че тя е умъртвена с намушквания около средата на март, а тялото й после е било нарязано на парчета и разхвърляно около „Перла", докато малкият Никита е бил заклан приблизително на 20 март. Според следствието Анна Леонтиева също е посещавала любовника си в Кипър, за последно през миналата година.

Неясно остава засега къде е бил Никита през цялото време след убийството на Анна. Неговият баща и бивш съпруг на рускинята - Вадим Полотников, пристигна през миналата седмица в София заедно с родителите на убитата, за да извършат разпознаване на телата. На 30 април момченцето е щяло да навърши 6 годинки. Било умно и будно дете, настоявало да получи бъги за подарък. Баща му бил много богат, а след развода майката изведнъж започнала да демонстрира завиден стандарт на живот. Допуска се, че парите идвали от заможния Герман. Самата Анна е родена в град Соликамск, Русия. Тя е завършила юридическия факултет в Перм със специалност „социален работник". По време на следването си се запознала с първия си мъж, с когото живяла близо 3 години. След това Анна почти зарязала семейството си и се впуснала да прави кариера. Започнала работа в правителството на Пермска област, в департамента по развитие на човешкия потенциал. Анна искала синът й да получи европейско образование и затова напуснала съпруга си и Русия и се преместила в България.

Странни противоречия

4_300_12В първите дни, след като бе намерено закланото дете в куфара, от полицията побързаха да направят странни изявления, като че ли целящи да омаловажат трагедията. Твърдеше се, че ставало въпрос за тяло на умствено изостанало дете. Дори бе нахвърлена набързо версията, че родителите или родителят на детето чисто и просто са решили да се отърват от него, уморен от това да се грижи за момченце с тежки психически проблеми. В унисон с това пак откъм полицията бе разпространен още по-странен фоторобот на момченцето, от който ясно се виждаше лице на увредено в психиката дете. След като бе открито тялото на майката и бе установена самоличността й, руските медии подеха темата и разказаха достатъчно подробности за нея и за малкия Никита. Така версията за „лудото дете" повече не можеше да се поддържа и към днешна дата тя дори не се припомня, нито пък се търси източникът й и причините изобщо да бъде разпространена.

Художникът, направил фоторобота на мъртвия Никита, пък „треперел от ужасната гледка", което била причината на рисунката да се вижда лудо дете. Фотороботът на Никита Леонтиев предизвика оживени дискусии за начина на работа в МВР, защото изобщо не прилича на убитото момченце. Причината да бъде изготвян фоторобот бе, че първоначално самоличността на детето не бе установена и с рисунката се търсеха евентуални свидетели или хора, които биха го разпознали. От МВР се оправдаха, че художникът бил повикан да направи рисунката на лицето, но не го предупредили какво ще види. Той бил толкова шокиран от гледката, че не е спрял да трепери през цялото време, което се отразило и на крайния резултат.