Акциите на петрола сорт Brent затвориха днес под 100 долара за барел за първи път от три месеца, докато опасенията за рецесия помрачават краткосрочните перспективи пред търсенето на суров петрол.

Договорът на международния петролен бенчмарк с доставка през септември поевтиня със 7,1% до 99,49 долара за барел, след като пазарът се фокусира върху опасенията за по-нататъшни ограничения на Китай във връзка с Covid-19 и забавянето на растежа в Европа и САЩ.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate спадна със 7,9% и завърши на борсите до нива 95,84 долара за барел.

Спадът в цената на сорта Brent под психологически важното ниво от 100 долара дойде малко след като еврото падна до паритет с щатския долар за първи път от близо 20 години. Русия прекрати доставките на газ за Европа, засилвайки опасенията за рецесия в еврозоната.

Спадът на валутния пазар "увеличава опасенията, че Европа навлиза в рецесия и че ще трябва да повиши лихвените проценти, което може да забави търсенето на петрол", каза Анди Липоу от Lipow Oil Associates.

Въпреки опасенията за влошаване на икономическите перспективи анализаторите предупреждават, че световните запаси от петрол остават ниски по исторически стандарти, което означава, че пазарът трудно би могъл да задоволи търсенето, ако има прекъсване на доставките.