Приходите на американската компания Meta за второто тримесечие на 2022 г. за пръв път са по-ниски от тези за същия период на миналата година, показват данните от финансовите отчети. Нетната печалба на компанията е спаднала с 36% на годишна база до 6,687 млрд. долара.

Общите приходи на компанията за тримесечието възлизат на 28,822 млрд. долара в сравнение с 29,077 млрд. долара за същия период на миналата година.

Финансовият отдел на Meta обясни спада със „слабото търсене на реклами... поради макроикономическата несигурност“. През третото тримесечие компанията очаква да постигне приходи в размер на 26-28,5 млрд. долара.

Facebook е основан на 4 февруари 2004 г. от Марк Зукърбърг и трима негови състуденти, докато са учили в Харвардския университет. Компанията със седалище в Менло Парк, Калифорния, е собственик на Facebook и Instagram, както и на WhatsApp и Messenger.

На 28 октомври 2021 г. тя промени името си на Meta. Новото име е продължение на избраната концепция за „метавселена“, която ще обединява цяла гама не само от софтуер, но и от устройства с добавена реалност.