Aрхив на BG VOICE

След като човек почувства болка в областта на сърцето, веднага започва да се тревожи: този орган се смята за най-важен в организма. И веднага възниква въпросът: ами ако е инфаркт? В този момент много от хората са готови да се откажат от цигарите и алкохола, обещават си да правят упражнения сутрин, да не ядат пържено, да водят здравословен начин на живот. Как да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания? Проблеми в кои органи могат да се проявят с кардиологични симптоми? За какво говори задухът?
Болката отляво в гърдите невинаги показва, че са възникнали проблеми със сърцето. С такива оплаквания към специалист се обръщат както млади, така и възрастни хора. В тези случаи важно е да се уточни естеството на болката, през кое време на денонощието се появява.
Сърдечната болка обикновено се проявява по време на физическо натоварване и има специфичен характер - стягаща и опасваща гръдния кош, чувство за тежест, затрудняващо дишането, натиск в областта на гърдите, силна гръдна болка на широка площ, която преминава към челюстта или лявата половина на тялото, парене зад гръдната кост, тъпа болка. Пристъпът е придружен от слабост, страх, може да се появи студена пот. Човек е принуден да спре натоварването и да изпие таблетка нитроглицерин, ако това е проява на ангина пекторис („гръдна жаба", както още я наричат). Такава болка преминава доста бързо.
Но има и болки в областта на сърцето (кардиалгии), които всъщност нямат никакво отношение към сърцето. Те често са свързани с нарушения в гръбначния стълб - остеохондроза, протрузии на диска, междупрешленна херния. Възникват след натоварване на гръбначния стълб. В този случай болката е продължителна, продължава не една минута, а часове, дори и дни. Трябва да обърнете внимание дали тази болка се повлиява от промяна в позата. Например, ако сте се обърнали на лявата страна - болка има, на дясно - няма. 
И накрая, гръдната болка може да е провокирана и от стомашно-чревния тракт. Причината - холецистит, възпаление на жлъчния мехур, камъни в жлъчката, панкреатит (възпаление на панкреаса), стомашна язва. Необходимо е да се направи диференциална диагноза, за да се уточни какво трябва да се лекува. Като начало трябва да изследвате сърцето си, което вие вече сте направили. Но проблемът е в това, че ЕКГ-то невинаги показва точна картина. По-добре е да си направите велоергометрия - да повъртите педалите на велотренажора и по време на „колоезденето", при натоварване, да си направите кардиограма. Тя ще покаже ясно дали имате скрита коронарна болест на сърцето. Всяка възраст си има свой праг на натоварването и лекарите се ориентират в този случай по сърдечната честота и пулса. Ако човек преодолее даденото натоварване и на ЕКГ няма данни за исхемия, при пациента не се проявява типичният болков синдром, тогава нямате основания за притеснения - причината трябва да се търси другаде. Препоръчително е да се консултирате с невролог, както и с гастроентеролог.