Открийте ни и в

Здраве

Яжте йодирана, а не хималайска сол, за да имате интелигентни деца

bg-voice

публикувано

на

Рекламирана отвсякъде, хималайската сол (доколко наистина е от Хималаите е друг въпрос) всъщност не е особено полезна

Аида Паникян

Още през 1956 г. акад. Иван Пенчев – основателят на ендокринологията в България, заедно с най-известните си ученици проф. Папазов, проф. Върбанов и проф. Стайков правят масов скрининг на 1 млн. българи и установяват, че 50% от населението има гуша, а 3% е с кретенизъм (6,000 души). Този значим здравен и социален проблем налага началото на масова йодна профилактика у нас 32 години преди ООН да обяви йодния дефицит за глобален здравен проблем и да набележи стратегии за неговото решаване.

През т.г. се навършват 60 години, откакто в България се провежда държавна политика за преодоляване на йодния дефицит чрез йодиране на солта. По този повод Българското дружество по ендокринология (БДЕ) започва информационна кампания, за да събуди вниманието на обществото към последиците от йодния дефицит.

Употребата на йодирана, а не на хималайска или други видове сол е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза. „Когато бременната жена не приема йодирана сол, необходима за производството на тиреоидни хормони, тя няма да осигури на бебето си достатъчно хормони. Мозъкът ще се формира непълноценно и това ще е фатално за интелигентността му. Бебетата нямат собствена щитовидна жлеза. Тя започва да се формира след третия месец от бременността и има собствена продукция на хормони към шестия месец”, обясни председателката на БДЕ проф. д-р Анна-Мария Борисова по време на практическа конференция на тема “Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм”, организирана от Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Проф. Михаил Боянов поясни, че се проучва и връзката между йодния дефицит и повишената честота на Синдрома на дефицит на вниманието. 

Проследявани са жени с различен йоден прием преди забременяване и по време на бременността, както и тяхното поколение за нивото на когнитивната функция. Предварителните резултати сочат, че при йоден дефицит на бременната честотата на говорна патология у детето е по-висока. Тревожен е фактът, че близо 400 хил. българи между 20 и 80 г. имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават за първи път по време на случайно участие в  скрининг. Друга цел е да отвоюваме от здравната администрация платена от НЗОК амбулаторна процедура, чрез която веднага след установяването на бременността, жените с рискови фактори за тиреоидни заболявания и диабет да бъдат подложени на скрининг за тези заболявания, обясни проф. Борисова.

Една от основните мисии на масовата йодна профилактика е всяка жена да влезе в бременността си с адекватен йоден прием. Много от бременните, особено в големите градове, употребяват алтернативни видове сол, смятайки ги за по-полезни. Рискът от системна употреба на алтернативни видове сол е заради ниското съдържание на йод и наличието на примеси и замърсители, включително радиоактивни вещества, да възроди йодния дефицит в България. Доц. Боян Нончев от Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив цитира изследвания, според които прекалено големи количества йод също не са полезни. Прекаляването с йод увеличава риска от автоимунни заболявания в региони с йоден дефицит. Оптималното количество йод се постига с приемането на храни, приготвени с йодирана сол – хляб, мляко, сирене, както и от рибата, категоричен е доц. Нончев.

 

 

Здраве

За 40 г. болните от рак българи са се увеличили тройно

bgvoice

публикувано

на

от

От 1980 г. насам три пъти повече българи се разболяват от злокачествени образувания, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били общо 113 336, то през 2017 г. броят на онкоболните в България достига 292 721 души.

Най-рязък ръст има при заболелите в периода от 1990 до 1995 г., като в началото на демократичните промени броят на болните е бил малко над 153 хиляди души, а през 1995 г. – около 178 хиляди. Така през 2000 г. броят на хората с рак нараства до над 200 хил., а през 2005 г. – 237 хил.

Според друга статистика най-честата форма на рак в България е на млечната жлеза при жените, като през 2016 г. заболяването е установено при 1 420 жени на 100 000, а през 2017 г. броят на заболелите вече скача на 1 457 случая на 100 000. Втората най-честа диагноза за рак е на женските полови органи, при която близо 1 181 жени на всеки сто хиляди са заболели, а новооткритите случаи са съответно 96 на 100 хил.

Впечатление прави и статистиката за онкоболести при мъжките полови органи, при която близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Злокачествените образувания на храносмилателните органи също са често срещани, както и злокачествените меланоми и образувания на кожата.

Статистиката сочи още, че най-малко са заболелите от рак на костите и ставните хрущяли, на меките тъкани, както и на очите, главния мозък и централната нервна система.

Продължете по-нататък

Здраве

Учени установиха – осем часа работа седмично за добро психично здраве

bg-voice

публикувано

на

от

Британски учени установиха какво е оптималното работно време, за да бъде човек в добро психическо здраве. Според тях оптималното работно време е осем часа седмично.

При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента, сравнено с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично обаче няма.

Изследването е направено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време. Учените са използвали данни за повече от 70 000 британци, събрани между 2009 и 2018 година и са аналзирали как промяната в работното време се отразява на психичното здраве и на удовлетворението от живота.

“Имаме насоки как да дозираме всичко – от витамин С до продължителността на съня, за да се чувстваме по-добре, но за първи път се поставя въпросът за платената работа”, обяснява един от авторите на изследването д-р Брендън Бърчел.

“Знаем, че безработицата често е пагубна за благоденствието и се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието, използването на времето и чувството за обща цел. Сега вече имаме идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти – и тя въобще не е много”, допълва той.

Според социолозите решението е да се преосмислят сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.

Сред предлаганите от специалистите възможности, са също петдневни уикенди, да се работи само по два часа дневно или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.

Продължете по-нататък

Здраве

Удълженото работно време води до инсулт

bg-voice

публикувано

на

от

Удълженото работно време е източник не само на пари, но и на здравословни рискове, предупреждават френски лекари. Рискът от инсулт например се увеличава почти с 30 на сто за онези, които работят повече от 10 часа дневно поне 50 дни през годината.

Ако този работен режим продължи повече от 10 години, рискът нараства на 45 процента, твърди Алексис Деката, изследовател от Парижката болница във Версай и университета в Анже. Тази връзка е по-силна при хората на възраст до 50 години, но не е установено дали има разлика между мъжете и жените.

Били са анализирани данните за повече от 143 000 французи между 18 и 69 години. Специалистите са събрали информация за сърдечносъдовите рискове, случаите на инсулт в семейството, тютюнопушене и продължителност на работния ден.

Резултатите потвърждават установеното от изследване през 2015 г., според което удълженият работен ден предизвиква стрес, рискове за здравето и предразполага към консумация на алкохол, като всичко това допринася за по-голяма опасност от инсулт.

Съветът на д-р Деката е хората да работят по-ефикасно.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено

Всички права запазени © 2018 BG VOICE, Inc. BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada