Илон Мъск заяви, че неговата социална мрежа X ще обжалва австралийска заповед, която го принуждава да свали видеоклиповете от нападението в църквата в Сидни.

Австралийският орган за надзор на интернет осигури съдебна заповед, с която принуди X да скрие видеоклипове, за които се твърди, че показват как епископ от Сидни е наръган в главата по време на проповед, предавана на живо.

X пренебрегна по-ранните молби на австралийците да премахне видеата, а Мъск заяви, че компанията ще обжалва съдебното разпореждане на основание свободата на словото.

"Вече цензурирахме въпросното съдържание за Австралия в очакване на съдебно обжалване и то се съхранява само на сървъри в САЩ", добави Мъск.

Австралийският министър-председател Антъни Албанезе заяви, че Мъск е "арогантен милиардер", който е сляп за страданието, причинено от видеоклиповете.

"Ще направим необходимото, за да се справим с този арогантен милиардер, който си мисли, че е над закона, но и над здравото приличие", каза премиерът.

"Идеята, че някой ще се обърне към съда за правото да публикува съдържание с насилие в платформа, показва колко недосегаем е г-н Мъск", добави той.