На 24 януари, вторник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще приеме представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

По-рано БСП обяви на брифинг, че връща мандата неизпълнен

"Изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в тези кризи. В 4 точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и намеренията на всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя, търсехме решение за излизане от политическата криза. Подходихме различно. Поканихме всички лидери на парламентарно представените партии. Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме да върнем мандата на президента в понеделник”, каза лидерът на БСП - Корнелия Нинова.  На лидерската среща, проведена в Народното събрание, се явиха само лидерите на ГЕРБ, ДПС и Български възход. Още по време на лидерската среща се заговори за предсрочни избори. "Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори и след петия пак същото ще се говори, ако на формат като този предварително не се изговори как може да бъде структурирано работещо правителство", каза Бойко Борисов. Според Мустафа Карадайъ при нови избори  отново две партии няма да са достатъчни за кабинет, за да направят мнозинство в НС. "Но дори и да са достатъчни само две, пак е нужен диалог, а диалог с ултиматуми няма как да има“, подчерта той.  "Всички тук говорим за диалог. Аз бих добавил още една - диалог и взаимодействие. Това е смисълът на нашето присъствие в парламента", коментира Стефан Янев от Български възход.  Борисов заяви, че конгресът на ГЕРБ е задължил да не се приема коалиция с БСП. "Но ще разговарям с колегите за подобна забрана, защото БСП много се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент."

След срещата не закъсняха и коментарите на партиите, които не присъстваха

Николай Денков от ПП попита пред журналисти: "Защо предстоят нови избори щом днес ГЕРБ, БСП и ДПС се врекоха, че ще работят заедно и ще правят правителство? Защо не го направят сега?" Христо Иванов от Демократична България каза, че третия мандат е трябвало бъде даден на тях. "Ако търсихме нещо ползотворно, трябваше третия мандат да бъде даден на нас“.

Кога ще бъдат поредните предсрочни избори?

Датата за новите избори зависи от това кога президентът ще издаде указ за разпускане на Народното събрание. Ако това стане до края на следващата седмица, Конституцията предвижда до два месеца за провеждане на изборите - тоест - вероятно в неделя, 26-ти март. Ако президентът даде още седмица на парламента, вотът ще се проведе в неделя – на 2 април.