Депутатите от комисията по външна политика приеха проект на решение, с което парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ изрично не е спомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.

В заседанието на комисията участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външният министър Ирена Димитрова. Разгледани бяха три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България" бяха за предоставяне на военна помощ за Украйна. Те бяха отхвърлени.

Атанас Михнев представи проекторешението на парламентарната група на „Продължаваме промяната”, внесено днес. В него се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна.

Те са в три направления - оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Мерките трябва да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.