Няколко кървави нападения, при които пострадаха поне 23 души, белязаха почивните дни в Америка. Първият инцидент бе в университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Пострадали са 9 души. Също така бе съобщено и за двама загинали, но тази информация не бе потвърдена - студентка написа в интернет, че неин приятел слушал полицейските честоти и там се говорело за двама убити. Полицията съобщи, че стрелбата е ограничена около Грийн стрийт и на други места в кампуса не е имало изстрели.

Съобщение на сайта на университета гласеше, че стрелецът е напуснал територията на учебното заведение. Според местна медия стрелбата е свързана с разправа между банди. Учебното заведение е обществен щатски университет и главен център на илинойската щатска университетска система. Разположен е в градовете Ърбана и Шампейн, на 200 км на юг от Чикаго.

Почти по същото време шестима души бяха наръгани при нападение на улица „Тремонт", в района на театъра в Бостън. Полицията съобщи, че един заподозрян се издирва, докато втори предполагаем нападател е задържан. Един от ранените е в критично състояние и лекарите се борят за живота му.

След сигнал за побой полицейски екип пристигнал на мястото на клането и се натъкнал на жертвите на нападението. Някои от прободните рани са предизвикани от нож, а други от счупени бутилки. В района на местопрестъплението има немалко барове и клубове, които затварят в 2 часа, така че екшънът се е разиграл броени минути след това.

Междувременно трима въоръжени с огнестрелно оръжие нападатели раниха осем души в Балтимор, преди да избягат. Очаква се всички пострадали, сред които има и 3-годишно момиченце, да оцелеят. Тримата нападатели са се насочили към групата от различни посоки, съобщи началникът на балтиморската полиция Кен Дейвис. Според него това е предварително планиран акт на насилие, отговор на престрелката в началото на септември, при което загина един човек и бяха ранени двама, включително бременна жена. Той не обясни защо следователите смятат, че нападенията са свързани. Според Дейвис жертвите могат да разпознаят нападателите, но засега властите не са успели да открият заподозрените. Един от тях е имал ловна пушка, а другите двама са използвали пистолети. 3-годишното момиче и баща й са били близо до нападнатите и не са били сред набелязаните цели, съобщиха властите. Шестима от пострадалите са мъже на възраст между 26 и 39 години, ранена е и една жена.

На фона на случващото се стана известно, че е заловен нападателят, който уби петима души при стрелба в мол в петък вечерта в град Бърлингтън, Вашингтон. Заподозреният стрелец е 20-годишният Аркан Четин от Оук Харбър, Вашингтон. Той е бил арестуван без инциденти в родния му град на около 48 км югозападно от Бърлингтън, където бе открита стрелбата. Издирването на родения в Турция беглец продължи над 20 часа. При залавянето му той не е бил въоръжен, но на мястото на престъплението е открита пушка. Четин изглеждал като „зомбиран" при ареста му, описват от полицията. Засега мотивът за престъплението е неизвестен, но според ФБР няма улики, които да сочат за терористичен акт. Четин започна да стреля в петък около 7 часа вечерта в козметичен салон на мола, убивайки на място четири жени, а мъж почина по-късно от раните си.

Последният засега инцидент е от понеделник. Тъмнокож адвокат, носещ нацистка униформа, откри огън в близост до търговски комплекс в Хюстън, ранявайки 9 души, преди да бъде неутрализиран от властите. Инцидентът се случи около 6:30 часа (местно време) в югозападната част на града. Нападателят използвал дърво за прикритие при стрелбата, уточниха от полицията. Шестима души били хоспитализирзани с огнестрелни рани. Състоянието на един от пострадалите е критично. Още един ще остане в болницата за по-дълго, докато останалите четирима имат леки наранявания от счупени стъкла.

Полицията на щата Кънектикът арестува човек с костюм на клоун. Нарушителят на реда и спокойствието се криел сред дървета в жилищен комплекс в град Мидълсбро. Преди това често се появяваха съобщения за мъж, пременен като клоун, който примамвал деца в гората. Задържаният се оказа 20-годишният Джонатан Мартин и срещу него са повдигнати обвинения за нарушаване на обществения ред. Преди това местната полиция излезе със специално съобщение, според което ходенето по улиците и карането на кола с костюм на клоун може да бъде опасно както за човека, който го носи, така и за околните.

От август насам в полицейските участъци в щатите Кънектикът, Алабама, Джорджия, Северна и Южна Каролина са получени десетки оплаквания за тормоз от страна на преоблечен като клоун мъж не само от деца, но и от възрастни. Във връзка с това в няколкото щата бе започнало разследване.