Вулкан в централната част на Еквадор изхвърли облак от пепел, който падна над четири града, а жителите съобщиха, че са чули тътен и силни гърмежи.

Вулканът Сангай, разположен на около 195 км от столицата Кито, е в състояние на почти постоянна, предимно ниска активност от 1628 г. насам, според Геофизичния институт.

През 2021 г. пепелта от 5 230-метровия вулкан унищожи около 43 000 хектара посеви, засягайки 330 000 души, според еквадорската служба за управление на риска SNGR.

Тя съобщи за леки пепелни валежи в населените места Гуамоте и Куманда в централната провинция Чимборасо.

Запрашаване е имало и над Наранхито и Милагро в югозападната провинция Гуаяс, на около 200 км от вулкана, а снимки в социалните медии показват как фермери мият посевите си.

Агенцията съобщи, че в петте провинции около вулкана и чак до Кито са били чути силни взривове, тъй като 3-километровият облак от пепел се е движел в западна посока.

Еквадор се намира в зона с висока сеизмична активност, с около 100 вулкана по протежение на планинската верига на Андите.

През 2016 г. земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер уби 673 души и опустоши дълъг участък от крайбрежието на южноамериканската страна.