Сръбският президент Александър Вучич обеща да направи Белград "световен метрополис" с помощта на Джаред Къшнър, зет на бившия американски президент Доналд Тръмп. Двамата се срещнаха в сръбската столица, за да обсъдят проектите, които Къшнър готви.

"Представих му моята визия за Белград като глобален метрополис, чийто космополитен дух винаги е привличал хора от всички краища на света, а Джаред Къшнър ми представи проект за великолепен хотел в Белград, който ще допринесе нашата столица да се превърне в център на тази част на света и ще помогне на Белград да се позиционира като незабравима дестинация и желана централа за най-големите корпорации, университети и международни институции, но също така ще го превърне във вдъхновение за артисти, учени и най-вече за младите хора от цял свят", написа Вучич в Инстаграм.

В средата на месец май сръбското правителство одобри споразумение с Къшнър за изграждането на луксозен хотел на мястото на бившия комплекс на Генералния щаб на югоармията в Белград. Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич подписа "Споразумение за ревитализация на комплекса на бившия Федерален секретариат за национална отбрана" с компанията Affinity Global Development.

Щабът беше ударен от НАТО през 1999 г., когато Алиансът проведе операция "Съюзна сила" срещу Съюзна република Югославия. Белград беше принуден да прекрати жестоките репресии срещу косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово. Комплексът беше обявен за обект на културното наследство през 2005 г.

Вучич каза още, че двамата с Кънър са имали "вдъхновяващ обмен на идеи"... за "още по-бързото развитие на града".

"Такъв Белград искаме да оставим на нашите бъдещи поколения", посочи сръбският президент.

Планът на Къшнър предвижда освен изграждането на луксозен хотел, 1 500 жилищни единици и мемориален център "за жертвите на бомбардировките". Строителният предприемач е женен за дъщерята на Тръмп - Иванка.