Най-важната охранителна камера не е работела и не е запечатала лицето на убиеца

Ботевградският бизнесмен Семко Семков беше застрелян пред дома си с пет куршума. Тялото на 40-годишния мъж е намерено рано сутринта на 20 август. Разследващите не дават официална информация за версиите, по които се работи, но все пак водеща е, че зад убийството стои длъжник на бизнесмена. Неизвестният убиец е причакал минути след полунощ Семко Семков да паркира автомобила си пред къщата, в която живее. Жертвата излиза от колата си, когато стрелецът натиска спусъка и изстрелва пет куршума. Стрелбата е заснета от охранителните камери, които Семков е монтирал на оградата си. Разследващи обаче споделят, че най-близката до мястото на убийството не е работила, а на другите извършителят се вижда като силует и става ясна единствено посоката, в която се оттегля.

Убийството е планирано много добре и е извършено без той изобщо да очаква или да подозира, че нещо подобно може да се случи. Бизнесменът не е бил заплашван преди покушението. Разпитвани са хора от близкото му обкръжение, както и негови бизнес партньори. Медиите в България спекулират и с още две версии. Едната е свързана с интереси около дърводобива и земеделието в района, където бизнесменът е имал изключително добри позиции. Другата - с политически игри преди предстоящите избори. За момента заподозрени няма. При аутопсията съдебните медици са открили 4 куршума, предполага се, че е стреляно с ,,Макаров".

В Ботевград се говори, че фирми на Семков са изсекли нерегламентирано стотици декари гора чак до Своге. Дървесината е изнасяна в чужбина, предимно за Гърция. Част от спечелените пари са вкарвани в предизборните кампании, като се е купувало политическо влияние по места, включително и гласове. Местните хора твърдят, че благодарение на добрите си връзки с кмета на града Георги Георгиев, както и с бившия депутат от ГЕРБ и основател на отцепилата се от Бойко партия БАСТА Емил Димитров, Семков и шуреят му Тихомир Нинов-Брези са взели най-апетитните и доходоносни дейности в общината. Техни фирми се грижат за охраната на общинската администрация, държат транспорта в града и владеят почти целия горски фонд в района. Бизнесменът има широки интереси в областта на строителството, където печели почти всички обществени поръчки. Според запознати неговите фирми са печелили търгове на ниска цена. Местните твърдят, че Семков е бил близък с редица влиятелни фигури в общината, депутати от няколко партии, министри от няколко правителства и редица изтъкнати спортисти. Сред близките му приятели били футболната легенда Христо Стоичков, аграрният министър от кабинета ,,Борисов" Мирослав Найденов, ексгербаджията Емил Димитров. С дъщерята на пловдивския депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов - Стефка, Семков пък има обща фирма ,,Семан хънт". Тя е с предмет на дейност дърводобив, търговия с дървесина и залесяване. Бившият футболен национал Мариян Христов, който е родом от Ботевград, също е сред близките приятели и съдружници на застреляния бизнесмен.

През 2003 година Семков, Нинов, Христов и съпругата му Диана основават дружеството ,,Меридин 69". През 2008 г. общината в Ботевград продава на фирмата 1080 кв.м земя за 540 хил. лв., за да строи търговски център. Семков е в управата на футболния клуб ,,Балкан" в Ботевград. Едно от дружествата му е сключило договори с дървопреработвателния завод ,,Свилоза" в Свищов като подизпълнител за доставка на дървесина на ниска цена. След това дървесината е продавана на пазарни цени, предимно в Гърция. Сред последните му бизнес проекти е съдружието с пловдивската фирма ,,Грийн форест проджект" АД, която е производител на биомаса и беше свързана с обгазяване на Етрополе.

От няколко години бизнесменът е опитвал безуспешно и политическа кариера. Бил е кандидат за общински съветник в Ботевград през 2007 г. в листите на Земеделския народен съюз, а през 2011 г. е на 23-то място в листата на ГЕРБ за местните избори, която е водена от настоящия кмет Георги Георгиев. Местните разказват, че Семков не е имал особено големи намерения да се занимава с политическа кариера, а присъствието му в листите било по-скоро като общественик, който помагал най-вече за развитието на спорта в Ботевград. Финансовото състояние на Семков също ще бъде разследвано. Според публикация през 2012 г. той участвал в схеми и е бил като феодал в Литаково, където държи на концесия ловното стопанство и гората. Хората в Литаково обаче не потвърждават, че е дерибействал в района.

,,Изключително качествен човек. Неприятно ми е, че се правят внушения за Литаково. Ходеше без охрана и без оръжие. Никакво притеснение не усетих в гласа му. Последния път, когато се чухме, говорихме за лов", обяснява пред медиите бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Политикът познава Семков и ловува с него от 15 години.

Семко Семков е бил неколкократен шампион по офроуд, твърдят негови познати. Той е оцелял при пожар в джипа му край Копривщица преди осем години. През 2006 г. мерцедесът на ботевградския екипаж Семко Семков и Цветан Миков изгаря напълно след повреда в електроинсталацията по време на втория ден от офроуд маратона ,,Ком - Емине 2006". Екипажът успял да изскочи бързо от колата. Джипът пламнал като факла. Ефективната намеса на състезателите и местни жители спасила гората наоколо от пожар. Семков бил и уважаван член на офроуд общността. ,,Ще запомним пилота от Ботевград като един от ветераните на офроуд спорта у нас, човек със силна воля и огромен състезателен хъс, каращ на предела, понякога безразсъдно, но никога прекалено опасно за себе си и околните. Именно този му стил го направи шампион по офроуд на България и му помогна да спечели много надпревари. Като участник в състезанията Семко Семков винаги е правил впечатление по-скоро на скромен и приятен опонент, като определено бе харесван от останалите състезатели."
,,Сбогом, шампионе! Не знаем дали си станал жертва на обир, на политически интриги или на бизнес интереси. Това не ни интересува и не с това ще те запомним. Ще помним единствено сериозното ти лице в гората, атрактивния ти навигатор Чопъра и безкрайно издръжливата Г-класа, с която превземаше и невъзможните терени", пишат в жалейката от списание ,,ОФФ-роуд БГ".

Последният му успех като офроуд състезател е в началото на 2012 г. Тогава Семко и навигаторът му Бижака стават първи в кално-снежен екшън. Успехът им бил ценен, защото за сефте победили като екип в люта битка друг екипаж от Ботевград. Преди това всички шампионски титли Семко печели с навигатора на другия екип - Чопъра.