Георги Близнашки

Огромен скандал се разрази тези дни в България около проектодокумент на военното министерство, наречен ,,Визия 2000". В него се описват предизвикателствата пред страната, военната й стратегия и бъдещето на България в НАТО. Документът трябваше да бъде основополагащата българска позиция за срещата на върха на военния пакт в Уелс в края на тази седмица. В него като най-сериозна заплаха за националната сигурност на България се посочва не ислямският екстремизъм, а руската политика по отношение на украинската криза. Там пише, че именно това е и заплаха за сигурността на западните съюзници на страната. Документът бе качен на интернет страницата на министерството, но престоя там само два дни. Военният министър Велизар Шаламанов бе принуден да го свали, тъй като получи заповед за това от министър-председателя Георги Близнашки.

Той оправда решението си с думите, че не може ,,такава велика страна" да бъде обявявана за враг. И каза, че ,,не иска да взема страна" между Москва и Киев ,,кой е крив и кой е прав". Това пък го въвлече в спор с човека, който го назначи на поста - президента Росен Плевнелиев.

Точно след като текстът бе свален, държавният глава благодари на екипа, който го е изготвил. При положение че Европейският съюз и НАТО категорично са обвинили Русия за ескалацията на украинската криза и България (при предишното правителство на Орешарски с мандатоносител БСП) подкрепи икономическите санкции срещу Москва, оценката на Близнашки идва твърде не на място, още повече като се има предвид кой го е назначил.

В работния вариант на ,,Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана" пише, че провежданата от Кремъл ,,нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", е една от основните заплахи за България. Тази позиция, изразена за пръв път открито и ясно в официален документ на българското правителство, предизвика крайно поляризирани реакции в публичното пространство - от поздравления за министъра на отбраната Велизар Шламанов до искане на оставката му от страна на БСП и АБВ.

Премиерът Близнашки в миналото бе комунист, а после стана социалист и дълги години бе депутат от БСП, накрая същата партия го изключен преди няколко месеца заради активната му подкрепа за антиправителствените протести. Той заяви, че е разпоредил документът да бъде свален, тъй като не бил съгласуван с правителството. Без да споменава името на министър Шаламанов, премиерът индиректно го разкритикува за текста, описвайки ситуацията доста лаконично: ,,За последните 24 часа преодоляхме една миникриза." В същото време президентът Плевнелиев заяви с похвала към г-н Шаламанов, че е стартирал ,,публичните дебати в България за това какво ние искаме да постигнем като достоен член на НАТО и как виждаме сигурността в региона и по света".

,,Бях много строг с авторите на документа. Предварителни текстове не могат да се обнародват на страницата на министерството, без да са съгласувани с правителството", обяви премиерът. Освен че очевидно е останал много недоволен, че не е видял съдържанието на ,,Визия 2020", преди да бъде огласено, премиерът смята, че то трябва да бъде съгласувано и с основните политически сили, преди да бъде официализирано като позиция на кабинета. Тезите, застъпени в документа по отношение на руското влияние в страната и конфликта между Киев и Москва обаче, със сигурност няма да бъдат споделени най-малкото от БСП. В текста се казва например, че ,,активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля". Кризата в Украйна пък е разгледана като ,,продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила".

Попитан заплаха ли е Русия за националната сигурност на страната, премиерът коментира: ,,Заплахата е конфликтната ситуация между Русия и Украйна. Аз не бих искал ние да вземаме страна във въпроса кой е крив и кой е прав в тази ситуация, но ние не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, но аз смятам, че ние трябва да поддържаме една по-умерена и по-балансирана позиция. Аз съм убеден, че в този стил ще бъдат и крайните документи, които ще се приемат на срещата на върха."

,,По отношение на политическите оценки за това какво пише в тази работна версия искам да кажа, че те са изцяло взети от позицията на НАТО, която е официална и се изразява от генералния секретар на НАТО в не едно негово интервю. Съветвам българските политици внимателно да прочетат какво е казал генералният секретар на НАТО. Категорично заявявам, че неговите официални оценки не се различават от това, което българските експерти са написали, контрира пък президентът Плевнелиев. - Президентът е крайната институция в държавата, той не е изпълнителна власт. Той ще представи българската позиция на срещата на високо равнище в Уелс на 4 и 5 септември."

В действителност България е под натиск от Москва за големи руски енергийни проекти като ,,Южен поток", АЕЦ ,,Белене", петролопровода ,,Бургас - Александруполис", отбелязва по повод ,,Визия 2020" базираното в Брюксел издание ,,ЮрАктив". В същото време САЩ и други западни партньори настояват България да не увеличава енергийната си зависимост от Русия. Към момента проектите АЕЦ ,,Белене" и ,,Бургас - Александруполис" са спрени, а ,,Южен поток" е замразен.

В контекста на украинската криза много български медии открито застанаха на страната на Москва. На среща с представители на Европейската народна партия (ЕНП) преди срещата на върха във Вилнюс по Източното партньорство през ноември 2013 г. президентът Плевнелиев е заявил, че ,,90% от медиите в България работят за руски господари". ,,ЮрАктив" отбелязва, че националистическата ксенофобска партия ,,Атака" открито защитава политиката на руския президент Владимир Путин, но втората по големина политическа сила в страната БСП също често застъпва близки до Москва позиции независимо от проевропейската си ориентация.