Десислава Данаилова

Kрасотата и стремежът към запазване на младостта са издигнати в култ. В резултат на това много кожни дефекти могат да доведат до срив в самочувствието. Подобен проблем са стриите. Те представляват различни по размери бели линийки, които прорязват кожната повърхност и водят до дискомфорт. Еластичността е качество на кожата, което й дава възможност да се разтяга и на по-късен етап да възстановява формата и размера си. Силата на кожата зависи от нейния дермален слой, където силните колагенови фибри са отговорни за плътността й. Освен тях в това действие вземат участие и еластиновите структури. Те позволяват на фибрите да се разтягат и свиват. Това е валидно, ако разтягането е било за кратко и е било бавно и плавно, а не рязко. Ако обаче е било внезапно и за по-дълго време, еластиновите фибри губят способността си да се върнат обратно. Така започва появата на стриите. Много е важно да станат ясни причините за появата им, за да бъде третирането им успешно.

Стриите се причисляват към групата на белезите. Те са резултат от "нараняване" на кожната повърхност. Ето защо стриите се появяват в линии, перпендикулярни на нормалния ход на движението. Например в зоната на корема обикновено се явяват вертикални стрии по време на бременност, защото при нормални обстоятелства кожата в тази зона не се прегъва във вертикална посока и еластиновите фибри са хоризонтално разположени. През последните месеци от бременността имаме рязко нарастване на корема и извънредна тежест. Вследствие на тази агресия спрямо кожата еластиновите фибри се разкъсват и така се появяват стриите. Въпреки че по време на бременност стриите може да не са видими, все пак увреждането на кожата се е случило през този период. Едва след раждането и при загуба на килограми щетите стават видими. Ето защо  някои хора мислят, че стриите са се появили изведнъж след раждането или при отслабване. При тези белези се наблюдава изтъняване на дермалния слой и липса на пигмент. Меланоцитите, които произвеждат меланин в клетките, са се изместили странично и/или произвеждат по-малко пигмент. В началото на появяването на стриите те могат да са червени или лилави заради повишаване притока на кръв в зоната след нараняването. При успокояване на процеса с времето зоната се депигментира. В зависимост от различната плътност на белега цветът му може да варира от бял към сив. Ако по време на бременност се нанасят висококонцентрирани ланолинови хидратанти с масажни движения всяка сутрин, това би намалило стреса на дермалната тъкан. Тъй като ланолинът е животинска мазнина, той прониква в дермалния слой на кожата и облекчава напрежението върху тъканта. Това от своя страна се отразява на колагена и еластина, като ги подсилва и ги подпомага да противодействат без увреждания на разтягането.

Хубаво е да се нанася сутрин и вечер продукт, който да подсили колагеновите фибри, които да спомогнат за регенерацията през нощта. Производството на "нов" колаген стимулира плътността и стегнатостта на кожата.

Адекватната хидратация на кожата е другият начин за намаляване на риска от поява на стрии. Приемът на вода и подходящи овлажняващи продукти са достатъчни за поддържане на добра гъвкавост и еластичност на кожата. Стриите се поддават най-много на терапии за стягане на дермалния колаген. Топлината води до скъсяване и контракция на колагеновите фибри. Ултразвуковите процедури, които затоплят в дълбочина дермиса, скъсяват дължината на тези фибри. Подобен е и ефектът на радиочестотните процедури. С тях ще постигнете видимо смаляване на стрията, въпреки че белегът сам по себе си не е заличен. Лазерни терапии, микродермоабразио, химически или билкови пилинги правят белезите по-малко забележими. Тези методи стимулират производство на нов колаген от дермалните фибробласти, което може да подобри изгледа на белезите. Микропигментирането е друг метод, който помага да се замаскира видът на стриите. При тази процедура подходящ цвят се татуира в увредената зона. Някои автобронзиращи препарати също временно могат да скрият белезите. Те са подходящи за хората, които не желаят да прибягнат към по-сериозни хирургични интервенции. Третирането на стрии е сравнително скъпо и отнема немалко време. Затова профилактиката е много важна в случаите на планирано забременяване, при увеличаване на мускулната маса и в пубертета. Във всички останали случаи трябва да проявим интелигентно отношение към нас самите. Заложете на балансирано и пълноценно хранене, приемайте достатъчно течности и се стремете към плавни промени в теглото.