Замисляли ли сте се, че докато използвате уюта на вашия дом и поръчвате подаръци онлайн, можете и да не ги получите? В най-заетото време от годината, в което получаваме и изпращаме подаръци, крадците не спят. Киберпонеделникът тази година беше най-големият по онлайн продажби от 2010 година до сега, което води и до повече оставени пратки на стъпката пред входната врата, но и до по-малко намерени от купувачите. Тази седмица разносвач на пици беше обвинен в кражба на пакети от апартамент в Сейнт Луис, щата Мисури. Оказа се, че Марк Колеман е знаел кода на жилищния комплекс, където е разнасял пици. Колеман е признал, че в продължение на дни е крал пратките на чужди хора, за което ще получи и присъда през следващия месец.

В Мичиган зоркото око на съседи улови на камерата момче да краде чужд колет от входна врата, в Ню Йорк случаите на откраднати пакети зачестяват, а с помощта на наблюдателни камери жител на градчето Сайприс, щата Тексас, видя кой краде пратката му и благодарение на социалните мрежи и съвестни съседи успя да си я вземе обратно. „Тази година кражбите на пакети зачестиха. Затова казвам на шофьорите си да се опитват да оставят колетите или на задната врата, или да ги крият под пейка, ако има такава, да ги слагат зад някой храст, за да не могат крадците толкова лесно да ги забелязват", обясни Анастас Гелев, който е е доставчик на FedEx.

Но невинаги доставчиците могат да скрият дадена пратка, така че само собственикът да я намери. Затова и върху шофьорите пада най-голямата отговорност. „Моята задача не е само да доставя колета. Аз трябва да съм 100 % сигурен, че е на безопасно място. Винаги сме задължени и да оставим бележка - къде сме го оставили и ако не сме го оставили, също да отблежим кой опит е това за доставка", обясни още Гелев.

Какво можете да направите вие, ако някой открадне пратката ви?

Разбира се, можете да си инсталирате наблюдателни камери извън дома, за да можете да дадете описание на крадеца на полицията; можете да се обърнете към социалните мрежи и ако живеете в затворен комплекс или в малък квартал, да разпознаете крадеца с помощта на съседите си. Но има и няколко неща, които могат да предотвратят кражба и дори да ви възстановят пратката.

Добавете т.нар. signature confirmation, или подпис при доставка. За около $3 можете да направите това. Така поне ще знаете, че някой ваш познат, когото вие сте посочили, е подписал пратката ви.

Посочете, че искате да ви се достави пратката до най-близкия пощенски клон. Всички големи компании ще ви позволят да пренасочите пратките си към пощенските офиси. Така от пощата дори могат да ви изпратят имейл или текстово съобщение, в което да ви информират, че пратката ви е доставена - опция, за която може да се запишете и когато чакате пратка директно на онлайн страниците на UPS, FedEx и USPS.

Използвайте приятел. Ако знаете, че няма да си бъдете вкъщи, упълномощете някой, на когото имате доверие, че ще получи пратката ви и ще я задържи колкото е необходимо.

Вместо да доставяте подаръци до къщата или апартамента си, напишете адреса на работата си. Така имате по-голям шанс да си вземете пратката, особено ако работите над 8 часа.

Проверявайте tracking number-a или номера, който са ви дали при поръчката. По-добре да знаете къде се намира колетът ви във всеки момент и да го очаквате да пристигне. Така ще знаете точно кога ще дойде при вас. Не поръчвайте подаръци, ако ще заминавате на почивка. Това е идеалното време вашите подаръци да станат нечии други поводи за радост в коледната нощ.

Ако пък ви откраднат пратката, проверете си кредитната карта. Много банки предлагат защита от кражба. Ако вашият пакет бъде откраднат, незабавно подайте полицейски доклад и го изпратете на вашата банка. Те ще възстановят сумата до $500 или $1.000 в зависимост от политиката на банката.